Paris İklim Anlaşması nedir? Türkiye taraf olmaya hazırlanıyor

Paris İklim Anlaşması nedir? Türkiye taraf olmaya hazırlanıyor

Türkiye iklim kriziyle mücadelede büyük önemi olan Paris İklim Anlaşması’na taraf ülkelerden biri olmaya hazırlanıyor.  Peki Paris iklim Anlaşması nedir ve neleri kapsar? Paris İklim Anlaşması maddeleri neler? Tüm bu soruların yanıtları haberimizde.

 

 Küresel iklim krizi hız kesmeden devam ederken, Paris İklim Anlaşması tüm dünya için büyük önem taşıyor. Anlaşmaya taraf olan ülkelerin arasına yakında Türkiye de katılacak. Peki Paris iklim Anlaşması nedir ve neleri kapsar? Paris İklim Anlaşması maddeleri neler?

PARİS İKLİM ANLAŞMASI NEDİR?

Paris Anlaşması İklim Kriziyle mücadele etmek amacıyla kabul edilen, dünyanın ilk kapsamlı iklim anlaşmasıdır. 12 Aralık 2015’te Birleşmiş Milletler İklim değişikliği Çerçeve Sözleşmesi kapsamında imzalanan anlaşma, 2016 yılında yürülüğe girdi. Anlaşma, küresel sıcaklık artışını 1,5 dereceyle sınırlandırmayı ve dünya genelinde karbon salınımını 2050 yılına kadar sıfırlamayı  hedefliyor.  Bu hedef kapsamında fosit yakıtların kullanımını azaltarak  yenilenebilir  enerji kullanımnı yaygınlaşmak amaçlanıyor. Anlaşma ayrıca, "düşük sera gazı emisyonları ve iklime dirençli kalkınma yolunda tutarlı bir finansman akışı" sağlamayı hedefliyor.

197 ÜLKE İMZA ATTI

Paris Anlaşması’nın en belirgin özelliği, tüm ülkelerin katkılarına dayanan bir sistem üzerine kurulmuş olmasıdır. Paris İklim Anlaşması maddeleri taraf olan bütün ülkeleri ilgilendiriyor. Anlaşmaya şimdiye kadar aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 197 ülke imza attı. Bunların 191'i ise anlaşmaya taraf olarak süreci tamamladı. Anlaşma, taraf ülkelere belli bir emisyon azaltım hedefi dayatmıyor. Anlaşma taraftarı her ülke Küresel ısınmayı azaltmak için kendi şartlarına göre bir katkı üstleniyor.  Ülkeler, Hangi miktarda sera gazı azaltım taahhüdünde bulunacağına karar verip, bunu ulusal katkı beyanlarıyla iletiyor. Paris Anlaşması ise her beş yılda bir ülkeleri geliştirilmiş hedefler benimsemeye davet ediyor.

ANLAŞMAYA TÜRKİYE DE TARAF OLACAK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda Paris İklim Anlaşması’nın onaylanacağını duyurdu. Anlaşma Ekim ayında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin onayına sunulacak.

 Türkiye, Paris İklim Anlaşması'nı, 22 Nisan 2016 tarihinde imzalamıştı. Ancak ülkelerin sorumlulukları ile ilgili adaletsizlikler nedeniyle anlaşma yürürlüğe koyulmamıştı.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz