Karbondioksit oranı rekor kırdı! Erken ölüm riski!..

Karbondioksit oranı rekor kırdı! Erken ölüm riski!..
NotHaber

Atmosferde var olan karbondioksit oranı insanlığın varlığından beri kaydedilen en yüksek seviyeye ulaştı. Uzmanlara göre, en az deprem kadar riskli olduğu belirtiliyor.

Küresel iklim değişikliğinin ortaya çıkardığı en önemli riskler arasında Hava Kirliliği ve sebep olduğu sorunlar yer alıyor. Yeni bir araştırmaya göre dünya atmosferi insanlık tarihinin en yüksek Karbondioksit seviyesine ulaştı.

Bir grup bilim insanının Pasifik Okyanusu’nda yaptığı ölçümlerde atmosferdeki karbondioksit seviyesi milyonda 420 PPM olarak ölçüldü. Bu oranın insanlığın var oluşundan bu yana ölçülmüş en yüksek karbondioksit seviyesi olduğu belirtildi. Daha önce yapılan ölçümlerde en fazla 415 PPM oranının kayda alındığı ifade edildi.

Deprem KADAR RİSKLİ DURUMDA

Araştırmayı gerçekleştiren uzmanlar, dünya genelinde hava kirliliğine maruz kalyan 1 milyar insanın erken ölüm riskiyle karşı karşıya olduğuna dikkat çekti. Dünyayı etkisi altına alan hava kirliliğinin en az deprem kadar önemli bir konu olduğuna dikkat çeken bilim dünyası ise meteorolojik şartların hava kalitesini etkide bulunduğuna dikkat çekiyorlar.

“SANAYİ KENTLERİNDE ORAN DAHA DA YÜKSEK!”

Araştırmanı sonuçlarını değerlendiren İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Selahattin İncecik, ortaya çıkan rakamların gezegenimiz için iç açıcı olmadığını belirtti. Karbondioksit oranında 100 yıllık süreçte her yıl yeni rekor seviyeye ulaşıldığını belirten Prof. Dr. İncecik, “Atmosferdeki 400 PPM karbondioksit seviyesi kırmızı çizgimizde ancak bu oran aşılmış durumda. Karbondioksit artışına kömür, petrol, doğal gaz tüketimindeki artışı neden oluyor. Doğal gaz fosil yakıtlar arasında en masum olanı. Açıklanan oranlar, Pasifik Okyanusu’nun ortasında, yerden 3 bin metre yüksekte ölçülüyor. Sanayi kentlerinin ortasında, yerden 3 bin metre yüksekte karbondioksit ölçümü yaparsanız 420 PPM’in fazlasını bulursunuz” dedi.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz