Engelli araç alımı üst limiti ne kadar?

Engelli araç alımı üst limiti ne kadar?

Engelli araç alımının üst limiti araç satın alacaklar tarafından araştırılmaktadır. Engelli araç alımı limitleri, avantajları ve şartları hakkında bilgileri inceleyebilirsiniz.

Engelli araç alımının üst limiti, araç satın almak isteyen engelli bireyler ve onların aileleri tarafından uzun süredir merak edilmektedir. Engelli araç alımı üst limiti ocak ayı itibari ile belirlenmiş ve engelli bireylere duyurulmuştur.

Engelli araç alımının üst limitinin belirlenmesinde, Özel Tüketim Vergisi’nin II sayılı Liste Uygulama Tebliği baz alınmaktadır. Bu tebliğ doğrultusunda 2021 yılı içerisinde engelli araç alımı, 330 bin 880 TL’ye kadar olan araçların Özel Tüketim Vergisi ile birlikte satın alınabileceği belirlenmiştir.

Engelli araç alımında, ÖTV oranına ek olarak %18 oranında KDV’de eklenmektedir. Ancak engelli bireyin engellilik oranı ve satın alınacak olan aracın marka ve modeline göre engelli bireylerin araç alımların %40 oranında indirim uygulanmaktadır.

Engelli Araç Alabilme Şartları Nelerdir?

Engelli aracı alabilmek için sağlanması gereken şartlar, her yeni yılın başında düzenlenmektedir. 2021 yılının ocak ayında belirlenmiş olan engelli aracı alma şartları şu şekildedir:

  • Aracı satın alacak olan kişinin 18 yaşını doldurmuş olması
  • Satın alınacak olan aracın sıfır kilometre, yeni bir araç olması
  • Aracı satın alacak olan kişinin, engel durumunun sağlık raporları ile kanıtlanmış olması

Engelli aracı satın alabilmek için sağlanması gereken temel şartlar yukarıda belirtildiği gibidir. Bu şartlar kişinin engel türüne ya da engellilik oranına göre değişiklik göstermemektedir.

Engelli Araçları Kimler Tarafından Kullanılabilir?

Engelli araçlarını kullanabilecek olan kişiler daha önceki yıllarda, engelli kişinin 3.dereceden akrabalık ilişkisine sahip olan kişilere kadar sınırlandırılıyordu. Ancak 2021 yılında alınmış olan yeni kararlar ile önceki sınırlandırma kaldırıldı ve engelli aracının herkes tarafından kullanılabileceğine karar verildi.

Engelli Aracı Alımının Avantajları Nelerdir?

Engelli araç alımında sahip olunan avantajlar, ÖTV indirimi ile ilgilidir. Engelli araçlarında bulunan ÖTV oranı ile diğer araçlarda bulunan ÖTV oranı aynı değildir. Engelli araç alımında avantaj, ÖTV indiriminin uygulanması sayesinde aracın çok daha uygun fiyatlarda alınabilmesinin sağlanmasıdır.

Engelli Araçlarının Satışı Yapılabilir Mi?

Engelli araçlarının satışı, araç alımın gerçekleştiği günden itibaren 5 yıl süre boyunca engellenmiştir. Engelli aracın satılması durumunda kişi, aracı aldığı esnada ödememiş olduğu ÖTV miktarını geri ödemek zorunda kalır.

Engelli araçlarının 5 yıldan önce ki satışları, aracın sadece başka bir engelli bireye satılması durumunda mümkündür.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz