BES İptali İçin Ne Yapmalıyım?

BES İptali İçin Ne Yapmalıyım?

BES iptali için sigorta şirketi veya sigorta şirketinin hizmet sunduğu bankaya başvuru yapılmaktadır. İşte, bireysel emeklilik iptali hakkında detaylar...

BES iptali için yapılması gereken ilgili sigorta şirketine ya da sigorta şirketinin hizmet verdiği bankaya başvurmaktır. Her iki kanal aracılığı ile de BES iptali gerçekleştirmek mümkündür.

BES Nedir?

BES, Bireysel Emeklilik Sistemi’nin kısa adıdır. Toplum içerisinde de genel olarak kısa adı ile kullanılan bu sistem, kişilerin belirledikleri aylık katkı ödemesi çerçevesinde kendi emeklilik zamanlarına yatırım yapmalarını sağlamaktadır. Sisteme katkı payı ödemesi gerçekleştiren bireyler, sistem içerisinde ki bazı kurallar dahilinde emekli olabilme fırsatına sahiptir. Emekli oldukları takdirde çeşitli fonlar ile arttırdıkları para miktarını isterlerse toplu olarak isterlerse de aylık ödeme şeklinde sistemden geri alabilmektedirler. Ayrıca bu sistem devlet tarafından da belirli oranda destek görmektedir.

SMS ile BES Nasıl İptal Edilir?

SMS ile BES iptali her sigorta şirketinde bulunan bir hizmet değildir. SMS ile BES iptali hizmeti sunan şirketler ve şirketlere özgü gerçekleştirilen SMS ile BES hizmeti iptalleri şu şekildedir:

  • Halkbank BES’in SMS ile iptal edilmesi için yapılması gereken, mesajlar kısmından AYRILMA yazıp boşluk bırakarak BES’ten çıkmak isteyen bireyin T.C. kimlik numarasını yazmak ve 2560’a göndermektir.
  • Anadolu Hayat Emeklilik BES iptalinin SMS ile gerçekleştirilmesi için yapılması gereken, mesajlar kısmından CAYMA yazıp boşluk bırakarak BES’ten çıkmak isteyen kişinin T.C kimlik numarasını yazmak ve 5755’ göndermektir.
  • Vakıfbank BES’in SMS ile iptal edilmesi için yapılması gereken, mesajlar kısmından VEML yazıp boşluk bırakmak ardından BES’ten çıkmak isteyen bireyin T.C. kimlik numarasını yazıp boşluk bırakmak, daha sonra CAYMA yazıp boşluk bırakmak ve gün, ay, yıl şeklinde doğum tarihi yazmak ve SMS’i 4933’e göndermektir.

BES İptali Halinde Yapılacak Olan Kesintiler Nelerdir?

BES iptalinde yapılan kesintiler ana parayı etkilememektedir. Kişinin Bireysel Emeklilik Sistemi’nden ayrılmak istemesi durumunda, sisteme düzenli olarak ödemiş olduğu katkı paylarının toplam miktarı aynen iade edilmektedir. BES iptalinde ki kesintiler genel olarak getiriler üzerinden ilerlemektedir. Bireyin sistemden 3 ay öncesinde çıkması durumunda ise herhangi bir kesinti yaşanmamaktadır.

BES iptalinde kesintiye uğrayan hizmetler şu şekildedir:

  • Devlet katkısı
  • Fon getirileri
  • Stopaj
  • Giriş aidatı
Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz