Trafik cezası iptali için nereye başvurulur?

Trafik cezası iptali için nereye başvurulur?

Trafik cezası iptali için başvuru yapılacak iki seçenek sunulmuştur. Mahkeme veya e-devlet yoluyla başvuru yapılabilmektedir. İşte detaylar...

Trafik cezasının iptal edilmesi için başvurulması gereken iki farklı yer vardır. Bu yerlerden biri, kişinin yazacağı bir itiraz dilekçesi ile bizzat başvuru yapabileceği Sulh Ceza Mahkemeleridir. Trafik cezasının iptal edilmesi için başvurulabilen diğer yer ise e-devlet portalıdır. Vatandaşlar e-devlet uygulamasına ya da e-devlet resmî sitesine giriş sağlayarak trafik cezalarına itiraz edebilirler.

Trafik Cezalarına Ne Kadar Süre İçerisinde İtiraz Edilebilir?

Trafik cezaları için itiraz süresi, cezanın yazılma şekline göre değişiklik göstermektedir. Bireyler cezanın yüzlerine okunması ya da trafik cezasının plakaya yazılması durumlarında farklı itiraz sürelerine sahiptirler.

Eğer ceza bireyin yüzüne okundu ve direkt olarak ceza makbuzu eline verildi ise bu ceza şekline itiraz süresi, makbuzun verildiği günden itibaren 15 iş günüdür. Eğer ceza plakaya işlendi ise cezanın vatandaşa tebliğ edilmesinden sonra ki 10 iş günü içerisinde cezaya itiraz edilmesi gerekmektedir.

Sulh Ceza Mahkemesi’ne Yapılan İtirazlarda İstenen Belgeler Nelerdir?

Trafik cezasının iptali için Sulh Ceza Mahkemelerine teslim edilmesi gereken evraklar şu şekildedir:

  • Kişinin el yazısı ile yazmış olduğu durum dilekçesi
  • Trafik cezası tutanağının fotokopisi
  • Trafik cezası kesilmiş olan aracın ruhsat fotokopisi
  • Trafik cezası kesilmiş olan aracın sürücüsünün ehliyet ve kimlik fotokopisi
  • Trafik cezası ödendi ise ödeme makbuzu
  • Sulh Ceza Mahkemesi’ne yapılan itiraz başvurularında direkt olarak bir dava görülmez. Kişinin hazırlamış olduğu dilekçe ve dilekçe ile birlikte teslim etmiş olduğu diğer evraklar incelenir ve karara bu şekilde varılır. Bazı durumlarda tarafların ifadesine başvurulmak istenmektedir. Taraflar yalnızca bu durumda mahkemeye çağrılmaktadırlar.

Trafik Cezasına İtiraz Etme Sebepleri Nelerdir?

Kesilen trafik cezasına itiraz etme nedenleri genel olarak benzerdir. Çeşitli sebepler nedeni ile bazı durumlarda trafik cezaları yanlış bir şekilde uygulanabilmektedir. Buna göre trafik cezasına itiraz etme durumunu ortaya çıkaran sebepler genel anlamda şu şekildedir:

  • Radar uyarısı olmamasına rağmen radar yüzünden kesilen cezalar
  • Kişinin alkol kullanmamasına rağmen alkol metrede yüksek promil alkollü çıkması durumunda kesilen cezalar
  • Araçlar için park edilecek bir yer ayrılmamış olmasına rağmen kesilmiş olan park cezaları

Yukarıda belirtilmiş olan durumların ortaya çıkması durumunda yapılmış olan itiraz başvuruları genel olarak olumlu sonuçlanmaktadır.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz