Yeşil kalkınma devrimi başladı!

Yeşil kalkınma devrimi başladı!
NotHaber

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Paris İklim Anlaşması'nın TBMM’deki onay sürecinin başladığını duyurdu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’de Yeşil Kalkınma Devriminin başladığını duyurdu. Kabine toplantısı sonrasında “Türkiye, iklim değişikliği konusunda yeni ve tarihi bir adım atıyor.” cümlesiyle duyurduğu yeşil kalkınma devriminin gelişim sürecini şu sözlerle anlattı:

ERDOĞAN: PARİS İKLİM ANLAŞMASI'NIN ONAY SÜRECİ BAŞLADI

“Türkiye, 2053 vizyonumuzun ilk ve en kritik hedeflerinden biri olduğuna inandığım yeşil kalkınma devriminin tabii bir sonucu olan iklim değişikliği konusunda yeni ve tarihi bir adım atıyor. Bilindiği gibi ülkemiz 2015 yılında Paris İklim Anlaşması'na muvafakat veren devletler arasında yer alıyordu. Ancak yükümlülüklerle ilgili kısımdaki adaletsizliklere olan itirazımız sebebiyle anlaşmanın Meclisimizdeki onay sürecini başlatmamıştık. Son dönemde yaşanan gelişmeler, ülkemize verilen taahhütler ve ulusal katkı beyanımız çerçevesinde önümüzdeki ay Meclisin yeni yasama yılının başlamasıyla bu anlaşmayı onaylama kararı aldık” dedi.

ONAY SÜRECİ İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ZİRVESİ'NE KADAR TAMAMLANACAK!

Erdoğan, Türkiye’nin aldığı bu kararı Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda duyurduğunu hatırlatarak “Kasım ayında Glasgow'da yapılacak İklim Değişikliği Zirvesi'ne kadar onay sürecini tamamlamış olacağız. Bu karar belirlediğimiz takvim çerçevesinde yatırımdan üretime, ihracattan istihdama kadar geniş bir alanda kapsamlı değişikliklere gideceğimiz manasına geliyor. Esasen Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı'na uyum için gereken eylem planını hazırlayıp devreye alarak bu konuda zaten önemli bir adım atmıştık. Şimdi bunu Paris İklim Anlaşması ile 2053'e kadar uzanan bir perspektifte orta ve uzun vadeli hedef haline getiriyoruz” şeklinde konuştu.

TÜRKİYE’NİN KALKINMA HAMLESİNDEKİ EN KESKİN TERCİH

Girilen bu yeni yolun Türkiye'nin Cumhuriyet dönemindeki kalkınma hamlelerinde yaptığı en keskin tercihlerden birini ifade eden Erdoğan, “Her ne kadar birileri sırf bunun altında bizim hükümetimizin, Cumhur İttifakı'nın imzası var diye yapılan işi değersiz hale getirmeye, önemsizleştirmeye, hatta tam tersi göstermeye çalışsa da gerçekten tarihi bir karar aldık” dedi.

“TÜRKİYE, ARTIK DÜNYADA DAHA GÜÇLÜ OLACAK”

Anlaşmalara taraf olduğu halde hiçbir yükümlülüğünü yerine getirmeyen ülkelerin artık Türkiye'yi bu sebeple eleştiremeyeceğine dikkat çeken Erdoğan, “Tam tersine, artık her platformda biz onları yükümlülüklerini yerine getirmeye zorlayacağız. Avrupa Birliği başta olmak üzere ekonomik ve sosyal kalkınmamıza destek talep edeceğimiz çevrelerin karşısına artık daha güçlü bir şekilde çıkacağız” diyerek dış politika ve küresel ekonomi alanında da güçlü bir koz elde edildiğini vurguladı.

“BU TERCİH BİR KAYIP DEĞİL, GELECEĞİN YOL HARİTASI”

Türkiye’nin bundan sonra orta ve uzun vadeli ekonomik kalkınma programlarını, planları uygulamaları, yeşil kalkınma devriminin gerektirdiği yapısal dönüşümün rehberliğinde hazırlayacağı ve yürüteceği bilgisini veren Erdoğan, “Bu tercih bizim için bir lüks, bir kayıp, bir taviz değil tam tersine bugünden geleceğe hazırlanmanın yol haritası olacaktır. Zaten bir süredir yenilenebilir enerjinin, atık yönetiminin, orman alanlarının özellikle artırılması gibi hususlardaki gayretlerimizle bu konuda belirli bir mesafe kaydetmiştik. Ülkemizin ilk yerli otomobilini elektrikli olarak tasarlamamız, nükleer güç santrali kurmamızdaki ısrarımız, akıllı binalar ve şehirler konusunda teşviklerimiz bile bu doğrultudaki tercihlerimizin birer örneğidir” şeklinde konuştu.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz