Soçi’deki kritik görüşme sona erdi!

Soçi’deki kritik görüşme sona erdi!
NotHaber

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin Soçi'de buluştu. İki lider görüşme öncesi basın mensuplarına açıklama yaptı.

 

Suriye’deki gelişmelerin masaya yatırılacağı Soçi zirvesi başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, görüşme öncesi basın mensuplarının karşısına çıktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin Suriye’de Rusya ile birlikte attığı adımların büyük önem arz ettiğini belirterek “Türkiye-Rusya ilişkilerinde her geçen gün çok daha güçlenerek devam etmemizde çok büyük faydalar var. Suriye’deki barış yine Türkiye ve Rusya ilişkilerine bağlı” dedi.

ORMAN YANGINLARI MÜCADELESİNDEKİ RUS DESTEĞİNE TEŞEKKÜR ETTİ

Türkiye'de geçtiğimiz yaz yaşanan orman yangınlarını söndürme çalışmalarında verdiği destekten dolayı Putin'e teşekkür eden Erdoğan, söndürme çalışmaları sırasında hayatını kaybeden Rus pilotlar için başsağlığı diledi. Erdoğan, "Gerçekten dostlar bu tür zor günlerde belli oluyor” diye de ekledi. Türkiye-Rusya ilişkilerinin siyasi, askeri, ekonomik ve ticari alanlarda çok farklı şekilde kendini belli ettiğine değinen Erdoğan, “Ticaret hacminde kısmi bazı iniş çıkışlar olsa da şu an gayet iyi bir durumda. Ben daha da iyi bir konuma geleceğine inanıyorum. Özellikle turizmde vermiş olduğunuz destek sebebiyle de çok çok teşekkür ediyorum. Rus dostlarımızın Türkiye'yi tercih edişlerinden dolayı da minnettarız” şeklinde konuştu.

“AKKUYU TÜRK-RUS İŞ BİRLİĞİNİ GÜÇLENDİRİYOR”

Mersin’deki Akkuyu Nükleer Enerji Santrali inşaatının da sürdüğünü ve planlanan zamanda da biteceğini ifade eden Erdoğan, “Önümüzdeki yıl öyle zannediyorum ki birinci ünitenin açılışını yapabileceğiz. Yoğun bir çalışma var. Şu anda burada 13 bin insan çalışıyor, bunların 10 bini Türk, 3 bini Rus, ama bunların hemen hemen tamamına yakını da Rusya'da eğitim aldı. Bu da tabii yine aramızdaki ilişkilerin pekişmesine neden oluyor” dedi.

PUTİN: TÜRKİYE İLE YAPTIĞIMIZ BÜYÜK PROJELERİN HEPSİ PLANLI ŞEKİLDE DEVAM EDİYOR

Rusya Devlet Başkanı ise Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmelerin her zaman sorunsuz geçmediğine dikkat çekerek “Ancak ilgili kurum ve kuruluşlarımız uzlaşı bulabiliyor” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin Rusya’da 1,5 milyar, Rusya’nın ise Türkiye’de 6,5 milyar dolar yatırımı olduğunu anımsatan Putin, “Büyük projelerin hepsi planlı şekilde devam etmektedir. Karabağ'da iş birliğimiz hem ateşkesin sağlanmasında hem de ilerideki daha sağlam kalıcı bir barışın sağlanmasına yönelik önemli bir unsurdur. İkili ticaret hacmimiz bu yılın ilk 9 ayında yaklaşık yüzde 50 arttı. Pandemi döneminde kaybettiklerimizi telafi etmekle kalmadık, önemli bir artış da sağladık. Türkiye ile İş birliğimiz, uluslararası arenada başarılı bir şekilde sürüyor. Burada hem Suriye hem de Libya ile ilgili tutumlarımızı kastediyorum” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile MİT Başkanı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da Soçi'ye geldi.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz