Soçi’de ‘sınırsız’ buluşma

Soçi’de ‘sınırsız’ buluşma
NotHaber

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanını, Soçi’de bir araya getiren buluşma başladı. En dikkat çeken detay ise görüşmeye herhangi bir süre sınırı konmaması. Konuşulacak başlık sayısı fazla olduğu için verimin düşmemesi için bu yola başvuruldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bugün Soçi'de bir araya geliyor. Görüşme başlarken, iki liderin son buluşması 26 Mart’taydı ve 5 saat sürmüştü. Bu defakinde en dikkat çeken detay ise süre sınırının olmaması. İki taraf da konuşulacak başlıkların fazlalığı konusunda hemfikir olduğu için, süre sınırının verimi düşürme ihtimali göz önüne alınarak bu defa sınır konmadı. Suriye konusunda genel bir anlaşma çıkmasa da İdlib krizinin çözülme ihtimali yüksek olarak görülüyor.

‘İKİLİ İLİŞKİ’ PRENSİBİ HAKİM

Nitekim Vladimir Putin “Ortak akılla ve ortak bir yolla uzlaşmayı başarabiliyoruz” diyerek Cumhurbaşkanı Erdoğan’a seslendi. Erdoğan’ın Rus lider ile ilgili en dikkat çekici sözlerinden biri de “Putin bize hiç yanlış yapmadı” ifadeleriydi. Bugünkü görüşmede; Türkiye-Rusya ilişkileri, turizm, ekonomi, ticaret ve savunma sanayi kapsamında ikili ilişkiler başlıkları ele alınacak. Görüşme, heyetler arası değil ikili ilişki şeklinde olacak.

BM'DEN İDLİB ÇAĞRISI GELDİ

Soçi’deki görüşmenin önemini ortaya koyan gelişmelerden biri de Birleşmiş Milletler’in konuyla ilgili açıklaması oldu. BM Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen, Erdoğan Rusya Putin'e çağrıda bulunarak, İdlib'de sükunetin sağlanmasını istemişti. Pedersen, “Birçok şey buna bağlı” diyerek mesaj vermişti. Öte yandan ABD'nin Ankara Büyükelçi Adayı Jeff Flake de Türkiye’nin gelecekte Rus silahları satın alması halinde, ek yaptırımlarla karşılaşabileceğini belirterek tehdit mesajı gönderdi.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz