Rum yönetiminin gönderdiği araştırma gemisini Türk donanması Mavi Vatan’dan kovdu!

Rum yönetiminin gönderdiği araştırma gemisini Türk donanması Mavi Vatan’dan kovdu!
NotHaber

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi tarafından gönderilen Nautical Geo araştırma gemisi, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı unsurlar tarafından izinsiz girdiği Türk kıta sahanlığının dışına çıkarıldı.

Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki egemenlik mücadelesi taviz vermeden devam ediyor. Mavi Vatan sularına izinsiz giren Nautical Geo araştırma gemisi Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı unsurlar tarafından kıta sahanlığının dışına çıkarıldı. Milli Savunma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, araştırma gemisinin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi tarafından gönderildiği bildirildi. Rum yönetimi geminin araştırma faaliyetiyle ilgili 29 Eylül'de Navtex yayınlamıştı.

DİPLOMATİK GİRİŞİMLER SONUÇ VERMEDİ

Bu gelişmenin ardından büyük bölümü Türk kıta sahanlığı içinde bulunan sahada yapılması planlanan arama çalışmasının Türkiye ile koordine edilmemesi nedeniyle geminin bayrak devleti Malta ve donatan şirketinin olduğu ülke İtalya nezdinde diplomatik kanallardan girişimde bulunuldu. Bu girişimlerin yanı sıra faaliyetin Türkiye ile koordine edilmesi gerekliliği 1 Ekim'de yayımlanan NOTMAR ve NAVTEX ile denizcilere de ilan edildi.

GEMİ İKİNCİ KEZ MAVİ VATAN’DAN KOVULDU

Türkiye'nin bu girişimlerine rağmen Nautical Geo araştırma gemisi, dün sabah saatlerinde Türk kıta sahanlığına izinsiz girmeye çalıştı. Bu izinsiz giriş üzerine Nautical Geo, Akdeniz Kalkanı Harekatı kapsamında bölgede keşif gözetleme faaliyeti icra eden Türk Donanmasına ait gemi tarafından uyarıldı. Bu uyarılara aldırış etmeyen araştırma gemi, kıta sahanlığına izinsiz girmesi nedeniyle, Türk kıta sahanlığının dışına çıkarıldı.

Aynı geminin geçen hafta Türk kıta sahanlığı içinde yer alan Girit’in doğusundaki sahada izinsiz yapmaya çalıştığı faaliyet de yine Türk Deniz Kuvvetleri tarafından engellenmişti.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz