Kemal Kılıçdaroğlu’ndan çiftçiye vaat resitali

Kemal Kılıçdaroğlu’ndan çiftçiye vaat resitali
NotHaber

CHP Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, iktidara geldiklerinde çiftçilere neler yapacaklarını tek tek sıraladı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir’de CHP'li Belediyeler Tarımsal Kalkınma Zirvesi’nde konuştu. İktidara geldiklerinde tarımı planlayacaklarını belirterek “Çiftçi bir yıl önceden ne ekeceğini bilecek. O ürünü kaça satacağını bilecek. Sattığı üründen zarar etmeyeceğini bilecek. Tüketici de evine ucuz ürün götürecek. Planlamanın özü budur, bunu yapacağız” dedi.

KILIÇDAROĞLU: ÇİFTÇİNİN BORÇ FAİZİNİ SİLECEĞİZ

Kılıçdaroğlu, iktidara geldiklerinde çiftçilere yönelik neler yapacaklarını anlatarak “İlk olarak çiftçinin ister bankalardan, ister Tarım Kredi Kooperatifi'nden aldıkları kredilerin faizlerini ilk bir haftada sileceğiz. Faiz yok, ana parayı da makul şekilde alacağız. Hiçbir çiftçinin üretim araçları asla ve asla, borcu ne olursa olsun haczedilmeyecek. Alıcı bulamıyorsa devlet ürünlerin tamamını taahhüt ettiği fiyattan alacak, çiftçi zarar etmeyecek. Çiftçinin zarar etmesi Türkiye'nin zarar etmesi demektir. Tarım Kanunu'nun 21. maddesindeki yüzde 1 oranı... Yüzde 1 oranı bütçeye koyacağız ama bu bütçeyi yaparken çiftçi birliklerini mutlaka davet edeceğiz. Yüzde 1'in nerelere harcandığını denetleyecekler. Hükümet olarak çiftçilerin temsilcilerinin denetime açık olacağız” şeklinde konuştu.

“ÇİFTÇİNİN MAZOTUNDAN ÖTV KALKACAK”

Vaatlerine devam eden Kılıçdaroğlu, “Tarım Sigortaları Havuzu'nu (TARSİM) yeniden yapılandırarak çiftçi dostu bir kurum haline getireceğiz. Yönetiminde çiftçilere de yer vereceğiz. Yata mazot hangi fiyattan veriliyorsa çiftçinin traktörün de aynı fiyattan vereceğiz. Çiftçinin mazotundaki ÖTV'yi kaldıracağız” dedi.

“UCUZ GÜBRE İÇİN DEVLET GEREKİRSE FABRİKA KURACAK”

Hayvancılık yapılan kırsal bölgelerde her ilçeye ve köye veteriner, tarım yapılan yerlere de ziraat mühendisi ya da teknisyeni görevlendireceklerini kaydeden Kılıçdaroğlu, çiftçinin ucuz gübreyi alması için gerekiyorsa doğrudan doğruya devlet olarak fabrika kuracaklarını ve tarımda kooperatifleşmeyi sağlayacaklarını söyledi. Kılıçdaroğlu, mevsimlik işçilerin insani koşullarda çalışmasının alt yapısını hazırlayacaklarını da sözlerine ekledi.

“TARIMDA PLANLAMA YOK”

Hükümetin tarımla ilgili bir politikasının ve planlamasının bulunmadığını ileri süren Kılıçdaroğlu, çiftçilerin bu nedenle sıkıntı çektiğini, herkesin bir araya gelip var olan düzenin halktan, üretenden, alın terinden, çalışandan yana değiştirilmesi gerektiğini dile getirdi.

Kılıçdaroğlu, plansızlığın yarattığı olumsuzluklara değinerek, "Bu sene patates iyi fiyat yaptı. Hep beraber patates ekiyoruz. Ertesi yıl hep beraber batıyoruz. Kim ne kadar soğan, patates, kanola, mısır, nohut ekecek ve ne kadar gelir elde edecek? Bütün bunlar planlandığı zaman sorun kendiliğinden büyük ölçüde çözülmüş olacak." dedi.

Var olan düzenin Anayasa'daki hükümlere ve kurallara göre değiştirilebileceğini belirten Kılıçdaroğlu, “Anayasa madde 166, 'Özellikle sanayinin ve tarımın yurt düzeyinde dengeli ve uyumlu biçimde hızla gelişmesini, ülke kaynaklarının verimli şekilde kullanılmasını planlamak devletin temel görevidir.' diyor. Bunu siyasi iktidar yapacak. Yapılıyor mu, yapılmıyor. Yapılsaydı zaten tarım bu hale gelmezdi." Şeklinde konuştu.

“ÇİFTÇİ BİR YIL ÖNCE NE EKECEĞİNİ BİLECEK!”

Partisinin tarım politikası çerçevesinde yapacaklarına değinen Kılıçdaroğlu, “Türkiye genelinde planlama yapacaksanız, yapacağınız planlamanın bölge ve il bazında ayrı ayrı ele alınması lazım. Planlamanın özü şudur, herkes üretecek ama kimse zarar etmeyecek. Herkes kazanacak, Türkiye de kazanacak. Bunu yaptığınız zaman planlama amacına ulaşmış olur. Planlamadaki amaç şudur: Çiftçi bir yıl önceden ne ekeceğini bilecek. O ürünü kaça satacağını bilecek. Sattığı üründen zarar etmeyeceğini bilecek. Tüketici de evine ucuz ürün götürecek. Planlamanın özü budur, bunu yapacağız. Bunu yaptığımız zaman fiyatlarda istikrar, politika olur, sağlıklı bir zemin yaratmış oluruz” diye konuştu.

“POLİSİYE TEDBİRLERLE FAHİŞ FİYATLA MÜCADELE EDİLEMEZ”

Gıda fiyatlarındaki artışa da değinen Kılıçdaroğlu, “Polisiye tedbirlerle bunu çözmeye çalışıyorlar. Türkiye'de herkesin şunu çok iyi bilmesi lazım, fiyatları polisiye tedbirlerle indirmeye kalkarsanız o ülkede otoriter rejim vardır. Baskıyla bu işin içinde çıkamazsınız. Fiyatların düşmesi, makul seviyeye gelmesi ve fiyatlarda istikrarın olmasının tek yolu akılcı politikalardır. Aklı kullanmayıp da copu kullanırsanız devleti yönetemezsiniz” dedi.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz