İETT otobüsleri neden yolda kalıyor?

İETT otobüsleri neden yolda kalıyor?
NotHaber

İETT otobüsleri son günlerde sıklıkla yaşanan arıza ve yolda kalma görüntüleriyle gündeme geldi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Tevfik Göksu olayın perde arkasını anlattı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Tevfik Göksu İETT otobüslerinin neden yolda kaldığını açıkladı.

TEVFİK GÖKSU: İETT DÜNYANIN EN GENÇ OTOBÜS FİLOSUNA SAHİP

İETT’nin dünyanın en genç otobüs filosuna sahip olduğunu belirten Tevfik Göksu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun filonun eski olduğunu öne sürerek arızaları buna bağlamasının yalan olduğunu savunarak “2018 Kasım ayı verilerine göre dünyada toplu ulaşım araçlarının yaş ortalaması New York’da 9,2, Tokyo’da 11,83, Berlin’de 7, Paris’te 8, Roma’da 13 ve İstanbul’da ise yani İETT'de 5,8’dir. Siz göreve geldiğinizde dünyanın en genç filosuna sahip bir kurumu devraldınız. Düne kadar tıkır tıkır işleyen mevcut otobüsler neden şimdi sürekli arıza yapıyor, siz neden bunların bakımını yapamıyorsunuz, süreci neden yönetemiyorsunuz?” diye sordu.

“OTOBÜSLERİN BAKIM İHALESİNİ ALAN FİRMALAR YETERSİZ”

İETT otobüsleri için daha önce her garaj için değişik firmaların aldığı bakım ihalelerinin tamamının İmamoğlu döneminde tek bir firmaya verildiğini, firmada mali müşavir olan bir kişinin İmamoğlu’nun kankası olduğunu aktaran Göksu, bu firmanın da bakımları yapmadığını kaydetti. İhalelerden dosya alan firmaların üçünün bütün ihalelere teklif yerine teşekkür mektubu gönderdiğini dile getiren Göksu, “Özgür Karabat milletvekili olduktan sonra bu firmadan ayrılmıştı dediler ama esas milletvekili olduktan sonra mali müşaviri oldu. İronik olanı şudur. Otobüslerin bakım onarımı için Mercedes firması bile yetersiz bulunarak elenmiş. 'Sen yetersizsin ihaleye giremezsin.' diyorlar. Mercedes de 30 sayfalık savunma gönderiyor. Bakımlarda kalitesiz yan sanayi ürünleri kullanılmış. İETT’deki arızaların, bu ihalelerden sonra bu kadar artması bir tesadüf müdür? Bu iş için yetersiz olduğu alenen ortaya çıkan bu firmanın kısa süre içinde İBB’den bu kadar ihale almasının arka planında hangi ilişkiler vardır?” diye sordu.

“İSPARK 100 MİLYON TL ZARARDA”

Göksu, İBB'nin yönetim anlayışı sebebiyle İSPARK'ın da 100 milyon lira zararda olduğunu belirterek belediye başkanı olduğu Esenler’deki bir otoparkın kapatılma hikayesini anlattı: “İSPARK'la alakası olmayan bir İBB daire başkanı tamamen şahsi kaprisi sebebiyle İSPARK'a ait bir otoparkı, 'Siz benim kim olduğumu biliyor musunuz, kapattım burayı.' diyerek gerçekten kapatıyor ve aynı gün bariyerleri söktürüyor. Egosunu bu şekilde tatmin eden bu yönetici bir gün sonra bariyerleri yerine taktırıp otoparkı açıyor. Bu kadar keyfi yönetilen şirket batmaz mı?

“İMAMOĞLU’NUN ‘ENGELLENİYORUZ’ SÖZÜ GERÇEĞİ YANSITMIYOR”

İBB yönetiminin kötü yönetiminin bir diğer kurbanının da İSKİ olduğunu dile getiren Göksu, 2019'a kadar banka kredisi olmayan kurum için 4,3 milyar lira borçlanma yetkisi istendiğini söyledi. Göksu, İBB Meclisi'nden önceki ay geçen sağlık çalışanlarının toplu ulaşım araçları ve İSPARK'lardan 31 Aralık 2021'e kadar ücretsiz yararlanma hakkının İBB Başkanı İmamoğlu tarafından veto edildiğini bildirdi. İBB Başkanı İmamoğlu'nun "engelleniyoruz" şeklindeki sözlerinin gerçeği yansıtmadığını ifade eden Göksu, zamlar ve LGBT dışında meclis gündemine gelen birçok maddenin kabul edildiğini aktardı.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz