Delta varyantı Türkiye’de gençleri vurdu!

Delta varyantı Türkiye’de gençleri vurdu!
NotHaber

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, delta varyantının gençleri vurduğunu belirterek “Yoğun bakımda yatan hastalarımızın yaş ortalaması 25 – 35 arası” dedi.

Koronavirüsün en yaygın varyantlarından olan delta en çok gençlerde görülüyor. Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, yoğun bakım hastalarının yaş ortalamasını düştüğünü, Delta Varyantından en çok gençlerin etkilendiğini söyledi.

VAKALAR 25 – 35 YAŞ ARALIĞINDA

Salgının seyrine ilişkin açıklamalarda bulunan Tevfik Özlü, “Delta varyantı gençlerde hem daha fazla görülüyor hem de çok ağır vakalarımız var. Şu anda serviste, yoğun bakımda takip ettiğimiz hastalarımızın yaş ortalaması 25-35. Önceden hastalığı yok. Sapasağlam insanlar bunlar. Bakıyorsunuz çok ağır bir tabloyla karşımıza geliyor. Entübe oluyor. Yoğun bakımda takip ediliyor. Kaybettiklerimiz de oluyor. Oysa bunları önlemek mümkün” şeklinde konuştu.

VAKA SAYILARI GENÇLERDE NEDEN ARTTI?

Gençlerde vaka oranlarının yükselmesinin nedenlerini açıklayan Özlü, “Bunun sebebi yaşlı popülasyonun, kronik hastalığı olanların ve sağlık çalışanlarının iyi aşılanmış olması. Ancak gençlerimiz bu konuda biraz isteksiz davrandılar. Kendilerini güvende hissettiler. 'Biz genciz, bize bir şey olmaz, virüs bize bulaşmaz, bulaşsa da hasta olmayız, ayakta atlatırız.' gibi düşündüler. Ama öyle değil” dedi.

OKULLARIN AÇILMASI SALGINI NASIL ETKİLEDİ?

Okul ve üniversitelerin açılmasının mutlaka bir risk artışı getirdiğine dikkat çeken Özlü, “Bunu göz ardı edemeyiz. Türkiye'de 18 milyon civarında okul, 8 milyon civarında da üniversite öğrencisi var. Okulda çalışanlar, öğretmenler, akademisyenler de buna dahil edildiğinde 30 milyon civarında bir popülasyonun tekrar harekete geçti. Bunun yanı sıra okul servisleri, toplu taşıma, yurt, kafe ve restoranlarda hareketlilik oldu. Maalesef gençlerin maske ve mesafe konusunda uyumları düşük. Bu konuda çok rahatlar. Bu bulaşmayı çok kolaylaştırıyor” dedi.

“AŞI OLMASAYDI VAKA SAYISI DAHA YÜKSEK OLURDU”

Vaka sayılarının neden 30 binlerde olduğunu da yorumlayan Özlü, “Eğer aşılamayı yapmamış olsaydık çok daha yüksek vaka sayılarına ulaşacaktık. Normal hayata dönmüş durumdayız. Geçen yıl evden dışarı çıkamıyorduk, hafta sonları, geceleri evdeydik. Okullar, üniversiteler, AVM'ler, kafeler, restoranlar, spor salonları kapalıydı. Futbol maç müsabakaları, düğün-dernekler yasaktı. Şu anda bunların hepsi serbest olmasına rağmen vaka sayılarını burada tutuyor olmamız aşının etkisi. Ama bu düzeyi de iyi bir düzey değil. 30 bin günlük vaka sayısı oldukça yüksek. Türkiye, dünyada en yüksek vaka sayısının görüldüğü ülkeler arasında 3'üncü, 4'üncü sırada yer alıyor. Bunu mutlaka düşürmemiz lazım. Bunun da bence en iyi, en kolay yolu yine aşılanmaya devam etmek” diye konuştu.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz