CHP’li Kaboğlu: Kavala ve Demirtaş serbest bırakılmalı

CHP’li Kaboğlu: Kavala ve Demirtaş serbest bırakılmalı
NotHaber

CHP Grup Sözcüsü İbrahim Kaboğlu, Osman Kavala ve HDP eski Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’ın serbest bırakılmasını istedi.

Sosyal medya hesabından bir dizi açıklama yapan CHP Grup Sözcüsü İbrahim Kaboğlu, kesinleşmiş AİHM kararlarının uygulanmasını denetleyen Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Türkiye’nin AİHM kararlarını uygulamamak suretiyle Kavala ve Demirtaş’ı hukuka aykırı şekilde hapsettiğini ve kendilerini derhal serbest bırakması gerektiğini yineledi.

KABOĞLU: TÜRKİYE AİHM KARARINA UYMADI

Komitenin, Kavala’nın susturulmak ve diğer insan hakkı savunucularını caydırmak için hapsedildiğini tespit ettiğini öne süren Kaboğlu, “AİHM kararına rağmen bırakılmaması sebebiyle; Türkiye hakkında, AİHS madde 46/4’de düzenlenen, devletin kesin karara uymayı reddine ilişkin usule başvurmaya karar verdi. Komite, Kavala kararında; Türkiye’nin özellikle hakimler kurullarının ve savcıların yapısal bağımsızlıklarına ilişkin Avrupa Konseyi normlarını esas alarak, yargı erkinin tam bağımsızlığı ve tarafsızlığını, -başta yürütmeye karşı- sağlayacak tedbirleri alma çağrısını yineledi” dedi.

“AİHM, SELAHATTİN DEMİRTAŞ’I SERBST BIRAKILMASINI İSTEDİ”

Komitenin, Demirtaş’ın özgür siyasi tartışmayı engellemek için hapsedildiğine hükmeden AİHM kararını savunan Kaboğlu, “Anayasa 83/2’de 2016’da yapılan değişikliğin, Demirtaş’ı, konuşmalarına ilişkin yasama dokunulmazlığından öngörülemez şekilde mahrum bırakmasına dayandığını belirtti. Anayasa değişikliğinin Demirtaş’ın ifade özgürlüğü üzerindeki olumsuz sonuçlarının kaldırılması gereğini belirten komite; Türkiye’ye, Demirtaş’ın derhal bırakılması, hakkındaki mahkumiyetin kaldırılması ve Ankara 22. ACM’ ndeki devam eden davanın sonlandırılması çağrısı yaptı” dedi.

AİHM ÖTEKİLEŞTİRİLİYOR İDDİASI

Komitenin, Demirtaş davasındaki konuyla ilgili olarak alınacak genel tedbirler hakkında Türkiye’nin bir eylem planı iletmesi için verilen sürenin 22 Haziran 2021’de sona erdiğini belirten Kaboğlu, “Türkiye’ye genel tedbirlere ilişkin bilgi vermesi için 30 Eylüle kadar yeni süre verildiğini belirtti. Türkiye 1950’de ilk imzacılarından olduğu AİHS hukuk sistemin bir parçasıdır ve AİHM’nin verdiği kesinleşmiş kararlara uymakla yükümlüdür (AİHS, m.46/1). Hal böyleyken; AİHM’yi ötekileştiren siyasi söylemler, Türkiye’nin hukuk devleti niteliğini inkarla eş anlamlıdır” ifadelerine yer verdi.

“TÜRKİYE, DERHAL KAVALA VE DEMİRTAŞ İÇİN GEREĞİNİ YAPMALI”

AİHM’nin Kavala ve Demirtaş kararlarına uymama ısrarı, AKP’nin açıkladığı Yargı Reformu Strateji Belgesi (2019) ve İnsan Hakları Eylem Planı (2021) belgelerinin samimiyetsizliğinin kesin kanıtı olduğunu öne süren Kaboğlu, “İtibar; yoksullaştırılan halkın vergileri sömrülerek yaratılan şatafatın üstünlüğüyle değil, hukukun üstünlüğüyle olur. Türkiye, derhal Kavala ve Demirtaş kararlarının gereğini yapmalıdır” diye açıklamasını sonlandırdı.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz