Bayraktar TB3’ün yeni motoru hazır!

Bayraktar TB3’ün yeni motoru hazır!
NotHaber

Türkiye’nin ilk uçak gemisi TCG Anadolu için tasarlanan Bayraktar TB3’ün yeni İHA motoru hazır. Motorun 1 yıl içinde seri üretime geçmesi planlanıyor.

Türkiye’nin Yeni İha Motoru ilk kez TEKNOFEST'te sergilendi. TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), Türkiye'nin ilk turbo dizel havacılık motorundan 5 kilogram daha hafif ve 55 beygir daha güçlü motorunu tanıttı.

BİR YIL İÇİNDE SERİ ÜRETİME GEÇECEK!

TEI Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mahmut Faruk Akşit, PD222ST adı verilen motorun seri imalatı için 1 yıllık bir süreye ihtiyacı olduklarını belirterek “Önümüzdeki yıl yeni motorumuzun uçtuğunu ve seri imalata girdiğini duyurmayı hedefliyoruz. Hangi müşterimiz elini çabuk tutarsa bu motoru ilk o kullanacak” dedi.

YENİ İHA MOTORU 225 BEYGİR GÜCÜNDE

Yeni geliştirilen İHA motorunun rakip motorla hemen hemen aynı ağırlıkta olduğuna dikkat çeken Akşit, “Rakip motor 155 beygirken yeni İHA motorumuz 225 beygir güç veriyor. Kalkış gücü, pist mesafesi olarak büyük avantajlar sağlayacak. Bayraktar TB3 ve Akıncı C’de rahatlıkla kullanılabilir. Kullanıldığı araç sayısını artırmak için eski motorun ara yüzüyle kullanılacak şekilde türev motorlar geliştiriyoruz” şeklinde bilgi verdi.

BAYRAKTAR TB3'LERİN TCG ANADOLU’DAN KALKIŞI İÇİN GELİŞTİRİLDİ

Yeni geliştirilen motorun eski İHA motoru kadar güç üretemediğini belirten Akşit, “35-40 bin feetlere çıktığınızda gücü daha az oluyor. Ancak bazı uygulamalar için irtifadan ziyade kalkış gücü önemli. Bayraktar TB3'lerle TCG Anadolu gemimizden, kısa bir pisten yüklü vaziyette kalkmak istiyoruz. Burada da kalkış gücü çok önemli, bu motorumuz yüksek kalkış gücüne göre özel tasarlandı” diye konuştu.

170 BEYGİRLİK MOTOR İÇİN 100 ADET SİPARİŞ YOLDA

İlk üretilen PD170 motorunun üretim sayıları hakkında bilgi veren Akşit, “170 beygir gücündeki motorumuzdan şu anda 60 adet üretim yaptık. Ciddi bir kısmını ilk ana müşterimiz TUSAŞ'a teslim ettik. Baykar'a birkaç tane teslim ettik, bir kısmı Bayraktar TB3 çalışmalarında kullanılmak üzere bir kısmı da Akıncı'nın C versiyonunda kullanılmak üzere. Ayrıca Aksungur'da kullanılıyor aynı motorumuz. Adetleri artarak seri imalat rakamları yükseliyor, şu anda da birkaç 100 adet için pazarlık yapıyoruz” diye konuştu.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz