Bay Kemal’e ayrıntılı yurt cevabı!

Bay Kemal’e ayrıntılı yurt cevabı!
NotHaber

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ‘yurt sorunu var’ iddialarını ısrarla dile getiren CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na kabine toplantısı sonrasında ayrıntılı bir cevap verdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı sorası yaptığı açıklamada Yurt Sorunu tartışmalarına bir kez daha detaylı bir şekilde cevap verdi.

TÜRKİYE, DÜNYANIN EN YÜKSEK KAMU YURT KAPASİTESİNE SAHİP ÜLKE!

Türkiye’nin, dünyanın en fazla kamu yükseköğrenim öğrenci yurduna ve yatağına sahip ülkesi olduğu bilgisini veren Erdoğan, kamu ve özel yurtlardaki yatak kapasitesinin İngiltere'de 550 bin, Fransa'da 365 bin, Almanya'da 290 bin, Hollanda'da 113 bin, İspanya'da 91 bin seviyesinde olduğunu belirterek Türkiye'nin 1 milyonu aşkın yatak kapasitesiyle bu konuda açık ara birinci olduğunu söyledi.

ÖZEL VE KAMUYA AİT 1 MİLYONUN ÜZERİNDE YURT KAPASİTESİ VAR

Erdoğan, hükümete geldiklerinde Türkiye'de 190 olan yurt sayısını 774'e, 182 bin olan yatak kapasitesini ise 719 bine çıkardıklarını ve ayrıca özel yurtların 300 binin üzerindeki yatak kapasitesinin de öğrencilere hizmet verdiğini hatırlattı. 81 ilin tamamında yurt binalarının öğrencilerin hizmetinde olduğunu ve 245 ilçe ile Kuzey Kıbrıs'ta yurtlar bulunduğunu bir kez daha yineledi.

Yurt sorunu var diye bazı eylemlerin yapıldığını da söyleyen Erdoğan, “Son zamanlarda bazı park ve bahçelerde bankların üzerinde yatanlar şunu açık ve net söylüyorum bunların bir kısmının öğrencilikle alakası yok. Bunlar kendilerine göre, güya sözde öğrenci. Bunlar aynen Gezi Parkı olayı neyse bunun bir başka versiyonudur” diye konuştu.

YURT ODALARINDAN GÖRÜNTÜ PAYLAŞTI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu yıl yurt başvurularının kurum tarihinin en yüksek rakamı olan 624 bine yükseldiğini vurgulayarak “Görüldüğü gibi odalarımızda bir yatak, iki yatak, bilemediniz üç yatak, bu şekilde yurtlarımız var ve yapılan başvuruların yaklaşık yüzde 70'ine denk gelen 430 bini yurtlarımıza yerleştirilmiştir. Yangın ve sel afetlerinin yaşandığı bölgelerden gelen ve belirlenen şartları taşıyan öğrencilerimize yurtlarda öncelik verilmiş, kredileri de bursa dönüştürülmüştür” diyerek bilgi verdi.

“110 BİN KİŞİLİK YENİ YURTLAR HİZMETE GİRECEK”

“Yurt sorunu var!” iddialarını dillendiren CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na da seslenen Erdoğan “Bay Kemal, bunlardan haberin var mı? Ev veya pansiyon türü yerlerde kalmayı tercih eden öğrencilerimiz de bulunmakta. Pek çok şehrimizde başvuran öğrencilerimizin tamamı Kredi ve Yurtlar Kurumumuzun yurtlarında kendine yer bulmuştur. Zaten kaydı olanlarla birlikte yurt kapasitelerinin tamamına yakını öğrencilerimizin hizmetine sunulmuştur. Yurtlarımızın kapasitesini artırmaya yönelik çalışmalarımızı kesintisiz sürdürüyoruz. Halihazırda yapımı devam eden, proje ve ihale aşamasında olan yurtlarımızda 110 binin üzerinde yeni yatağı daha yükseköğrenim öğrencilerimizin hizmetine sunacağız” diyerek kapasite artırımına gidileceği bilgisini verdi.

CHP DÖNEMİNE ATIFTA BULUNDU

AK Parti iktidarı öncesinde döneme atıfta bulunan Erdoğan, “Değerli kardeşlerim, eskiden işte CHP'nin dönemlerinde 30-40 kişilik koğuş tipindeki yerlerden oluşan, ranza tipi yataklarda yatan, biz oralardan geldik, oralardan geçtik böyle yurtlarımız vardı. Şimdi ise 3-4 kişilik bazalı, banyolu, çalışma masalı, dolaplı, internetli otel standardında odalara dönüştürdük. Yurtlarda kalan öğrencilerimize biz geldiğimizde 45 liracık veriyorlardı ama bunu da şimdi 650 liraya çıkardık, ayrıca aylık 570 lira beslenme yardımı yaparak sağlıklı ve dengeli gıda almalarını temin ediyoruz” dedi.

ÖĞRENCİLERE VERİLEN BURS MİKTARI NE KADAR?

Öğrencilere verilen burs miktarları hakkında bilgi veren Erdoğan, yılın 12 ayı boyunca yaklaşık bir 1,5 milyon öğrenciye lisans için 650 lira, yüksek lisans için 1300 lira, doktora için 1950 lira burs veya kredi verdiklerini söyledi. Tüm bunların öğrencilerin eğitimine verdikleri önemin ifadesi olan eser ve hizmetlerin sadece bir kısmı olduğunu vurgulayan Erdoğan, bu ülkenin gençlerinin diledikleri seviyeye kadar eğitim görmelerini sağlayacak imkanı da altyapıyı da kendilerinin kurduğunu dile getirdi.

Muhalefetin yaptığı eleştirilerin yersiz olduğuna vurgu yapan Erdoğan “Varsın birileri sadece lafla, sadece mugalatayla, sadece yalan ve iftirayla kendilerini göstermeye çalışsınlar. Biz eser ve hizmet siyasetiyle milletimizin emrinde olmayı sürdüreceğiz” diyerek ‘hizmete devam’ mesajı verdi.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz