‘Yurt sorunu’ tartışmalarında kim haklı?

‘Yurt sorunu’ tartışmalarında kim haklı?

Yurt sorunu var mı? Muhalifler ne dedi? Hükümet muhaliflere nasıl cevap verdi? Türkiye’de bu yıl kaç üniversite öğrencisi yurtta kalmak için başvuru yaptı? İşte bu soruların cevabı haberimizde.

Üniversitelerin yüz yüze eğitime geçmesiyle birlikte barınma ihtiyacı gündeme geldi. Ev kiralarının yüksek bir oranda artması barınma ihtiyacını daha da elzem bir hale getirdi. Siyasiler, üniversite öğrencilerinin Yurt Sorunu olduğu iddiasını ortaya atarak bir tartışma başlattı.

YURT SORUNU TARTIŞMASINI KEMAL KILIÇDAROĞLU BAŞLATTI

Yurt sorunu iddiasını ilk gündeme getiren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu oldu. Kırklareli ziyaretinde yaptığı bir konuşmada “Evladımızı üniversiteye göndereceğiz, dert başlıyor. Bu çocuk nerede kalacak? 20 yıldır yurt sorununu çözemediler. Bütün Türkiye’ye sesleniyorum. 20 yıl değil, 1 yıl içinde yurt sorununu çözmezsem siyaseti bırakacağım” diyerek iddialı bir açıklama yaptı.

MERAL AKŞENER ‘İKİ UÇAK SAT, YURT YAP’ DİYEREK ERDOĞAN’A TAVSİYE VERDİ

Millet İttifakı’nın diğer ortağı İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de yurt sorunu tartışmalarına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a bir tavsiye vererek girdi. Akşener, İstanbul Çatalca’da bir esnaf gezisi esnasında gazetecilerin sorusu üzerine şunları söyledi: “Sayın Erdoğan’a şunu tavsiye ediyorum. 500 milyon dolarlık uçaklarla gezmek yerine 2 uçağı satsalar Türkiye’nin bütün vilayetlerine ikişer bin kişilik birinci sınıf yurt yapabilirler ve pek çok gencimizin yurt sorunu ortadan kalkar. Dolayısıyla öğrencilere beddua etmek yerine bu israfın, aşırı harcamanın önüne geçilip bu çocuklarımızın derdine çare bulunması en doğrusudur.”

TEMEL KARAMOLLAOĞLU, “ÖĞRENCİ BARINAK BULAMIYOR” DİYEREK TARTIŞMAYA DAHİL OLDU

Millet İttifakı ile yakın ilişki içerisinde olan Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu da, haftalık değerlendirme toplantısında yurt sorunu tartışmasında hükümete yüklendi: “Üniversiteye başlayan bir öğrenci, okulunun bulunduğu şehirde kalabilecek bir yere sahip mi? Barınak bulamıyor. Devlet, üniversite öğrencilerinin sıkıntılarını anlamak, problemlerini çözmek mecburiyetindedir. Bu beni ilgilendirmez, diyemez.”

KILIÇDAROĞLU’NA İLK CEVABI ERDOĞAN VERDİ: ABARTILACAK BİR SORUN YOK

Yurt sorunu tartışmasını gündeme getiren CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na ilk cevabı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD gezisi öncesi Atatürk Havalimanı’nda yaptığı basın toplantısında yanıt verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kılıçdaroğlu’nu yalancılıkla suçlayarak Türkiye'de bugüne kadar hiçbir iktidarın yapmadığı yatırımları yaptıklarını hatırlattı. Erdoğan, “Bizim bir milyona yakın yatak kapasitesi olan yurtlarımız var. Bizden önceki dönemlerde böyle yurt söz konusu değildi. Bunları biz yaptık, gayet de lüks yurtlar yaptık. Bu yurtlar çift yatak, bilemediniz 3 yataklı odalar olmak üzere gayet modern şekilde bu yurtlarımızı yaptık. Bu konuda da yurtlarımızla iftihar ediyorum. Kredi ve Yurtlar Kurumumuzun attığı bu adımlarla da iftihar ediyorum” diye konuştu.

YURT SAYISI 19 YILDA 4 KAT ARTTI

Tüm bu tartışmalar siyasi gündemin ilk sıralarında yer alırken üniversite yurtlarından sorumlu olan Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu dün iddialara yanıt niteliğinde bir açıklama yaptı. Kasapoğlu, Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun 19 yılda artan kapasitesi hakkında bilgi vererek “2002 yılında 190 olan yurt sayısı 2021 yılında 768'e yükseldi. Yurt kapasitesi 19 yıl önce 182 bin kişiydi. 2021 yılına geldiğimizde bu sayı 720 bine yükseldi ve her geçen gün artıyor. Her iki açından bakıldığında 4 misline yakın bir artış var” dedi.

BAKAN KASAPOĞLU: PANDEMİ NEDENİYLE BİRAZ SIKIŞMA VAR

Bakan Kasapoğlu, bu yıl 624 bin 136 öğrencinin KYK yurtlarında kalmak için başvuru yaptığını belirterek “Bu başvurulardan 362 bin öğrenciyi yurda yerleştirdik. Başvuran öğrencilerden 46 bin 863’ü yurtta kalma hakkından feragat etti. Biz de hemen 35 bin kişiyi daha yerleştirdik. Normal süreçte biz başvuranların yüzde 90’ını yerleştiriyoruz. Pandemi nedeniyle bir sıkışma oldu. Ama tüm imkânları seferber edeceğiz. Son 4 yılda yatak sayısını 216 bin artırdık. Bunun çoğu pandemi döneminde bitirildi. Yine kısa sürede devreye sokacağımız 64 bin kapasite var. Onları yetiştirmek için yoğun bir çalışma içindeyiz” dedi.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz