“Aşı olan annenin sütündeki antikor bebeği koronadan koruyor!”

“Aşı olan annenin sütündeki antikor bebeği koronadan koruyor!”
NotHaber

Koronavirüsün son varyantının gebe hastalardaki vaka ve kayıp sayılarını arttırdığını belirten Prof. Dr. İnanç Mendilcioğlu aşı olan annelerin sütlerindeki antikorun bebeği de koronavirüsten koruduğunu söyledi.

Anne adaylarını uzmanlar uyarıyor. Koronavirüsün son varyantı virüse yakalanan gebelerde hastalığın daha ağır seyretmesine neden oluyor.

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İnanç Mendilcioğlu, son günlerde artan hamile Kovid-19 vakalarını değerlendirdi. Son varyantların gebelerde ağır etkiler bıraktığını önemle vurgulayan Mendilcioğlui “Koronavirüsten yatan gebe hasta sayısı arttı, maalesef ağır seyrediyor ve kayıplar da biraz daha fazla oldu” diyerek gebelerde Kovid-19 tedavisinin farklı olduğunu, normal hastalarda kullanılan bazı ilaçları hamilelerde kullanamadıklarını dile getirdi. Bu zorluklar nedeniyle gebelerde vaka takip ve destek tedavisinin önemli olduğunun altını çizen Mendilcioğlu, hamileliğin de yarattığı bazı etkilerin gebe kadınları zora soktuğunu aktardı.

GEBELERİN HASTALIĞA YAKALANMA RİSKİ DAHA YÜKSEK

Gebelerin aynı yaştaki gebe olmayan kadınlara göre hastalığı daha ağır geçirdiğini ve yoğun bakıma girme riskinin daha fazla olduğunu bir kez daha vurgulayan Mendilcioğlu “Entübe etmek zorunda kaldığımız gebeler oluyor. O açıdan gebe kadınların çok daha dikkat etmesi gerekiyor. Genelde entübe etmek doğum endikasyonu değildir. Gebeliğin haftasına ve bebeğin durumuna göre bebeği doğurtup entübe ediyoruz. Doğum için şartlar uygun değilse bebek anne karnındayken de entübe edilebiliyor. Anne gibi bebeği de korumak entübasyonda ekstra çaba gerektiriyor. Burada bebeğe en az zarar verecek ilaçların kullanımı önemli” diye konuştu.

“KİLO ALMAK KORONA RİSKİNİ ARTIRIYOR”

Anne adaylarına bir uyarı daha yapan Mendilcioğlu, “Gebelikte kilo alımına çok dikkat edilmesi gerekiyor. Gebelikte alınan aşırı kilolar Kovid-19 için de risk yaratıyor, koronavirüsün gebelerde daha ağır seyretmesine neden oluyor” diye bilgi verdi. Mendilcioğlu, salgındaki son dalganın gebelerde kayıp oranlarında artışa neden olduğunu, yenidoğanlarda da Kovid-19 vakalarına rastlanabildiğini ekledi.

“SÜTTE OLUŞAN ANTİKORLAR DA BEBEĞİ KORUYOR”

Türkiye’deki Sinovac ve BioNTech aşılarının gebelerdeki etkilerinin araştırıldığına dikkat çeken Mendilcioğlu, “Tüm gebelik boyunca ve emzirme döneminde aşılar yaptırılabiliyor. Bununla ilgili bir sorun görülmedi. Gebeliğin her ayında hatta emzirme döneminde bile aşı yaptırılabilir. Önceleri gebeliğin ilk üç ayında bebeğin organları geliştiği için çekince yaratmıştı ama hastalığın riskini düşündüğünüzde gebeliğin ilk üç ayında da aşı olunması öneriliyor. Gebelik döneminde aşı olan kadınların bebeklerinde sakatlık ya da hastalığa rastlanmadı. Aşılar, bebeğe fayda sağlıyor. Annede oluşan antikorlar bebeğe geçip doğduktan bir süre sonra korumaya devam ediyor. Emzirme döneminde de aşı olunduğunda sütte oluşan antikorlar bebeği koruyor” diye konuştu.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz