200 TL’lik banknotu göstererek “Paramız pul oldu!” dedi.

200 TL’lik banknotu göstererek “Paramız pul oldu!” dedi.
NotHaber

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, eline 200 TL’lik banknot alarak “Bu para tedavüle çıktığı 2009 yılında değeri 123 dolardı. Bugün 23 dolar. Vatandaşın cebindeki para pul oldu” dedi.

Bir televizyon kanalında canlı yayına konuk olan DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, hükümetin ekonomi politikalarını eleştirdi. Türk lirasının değerinin düştüğünü 200 TL’lik banknotu kameralara göstererek anlatan Babacan, “Bu banknot tedavüle çıktığında değeri 123 dolardı. Bugünkü değeri ise 23 dolar. Vatandaşın cebindeki para pul oldu. Satın alma gücü hızla düştü düşüyor” dedi.

ALİ BABACAN: AKRABA BAKAN GÖREVE GELDİ FAİZ ÖDEMESİ ARTMAYA BAŞLADI

Türkiye’nin bu yıl ve gelecek 2 yılda ödeyeceği faiz rakamlarını açıklayan Babacan kendisinin bakan olarak görev yaptığı sürece faizin 45-55 milyar TL bandında seyrettiğini belirterek “2015 yılında görevi bıraktım. Daha sonra 2018 yılında taraflı cumhurbaşkanlığı yönetimi ve akraba bakan (Berat Albayrak) göreve geldi. Türkiye’nin faiz ödemesi 2018 yılında 74 milyar TL, 2019’da 100 milyar TL, 2020’e 134 milyar TL ve 2021 yılında 180 milyar TL oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı Orta Vadeli Ekonomik Programa göre gelecek yıl 240 Milyar TL, 2023 yılında ise 291 TL faiz ödeyeceğiz” dedi.

BABACAN’DAN ALBAYRAK’A ‘ORTADA YOK’ GÖNDERMESİ

Eski Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın dolar ile ilgili bir sözünü hatırlatan Babacan, “Türkiye’de maliyetin en önemli sebeplerinden birisi döviz kurudur. Hani ortadan yok olan bakan var ya! Hala yok. ‘Döviz kuru önemli değil, biz kura bakmıyoruz’ diyordu. Kura siz bakmıyorsunuz ama elektriğin, camın, her türlü ithal hammaddeyle üretilen ürünün maliyeti dolara bağlı. Dolar arttıkça maliyetler de artıyor” dedi.

2022 YILINDA 240 MİLYAR TL FAİZ ÖDENECEK

Bu yıl ödenecek 180 milyar TL faiz tutarını örneklerle anlatan Babacan, “Bu paraya 5 bin tane yangın söndürme uçağı alabiliyoruz. 5 bin tane, şaka değil. Bu paraya tanesi 200 bin TL’den tam 900 bin tane araba alabiliyoruz. Sayın Erdoğan daha çok faiz ödeyeceğim diye Orta Vadeli Ekonomik Programı’nda ilan ediyor. Gelecek yıl 240 Milyar TL, 2023 yılında ise 291 TL faiz ödeyeceğiz” dedi.

“MERKEZ BANKASI ERDOĞAN’IN ELİNDE”

Merkez Bankası’nın bağımsızlığı konusuna da değinen Babacan, “Merkez Bankası artık bağımsız değil. Merkez Bankası bugün tamamen Sayın Erdoğan’ın talimatıyla hareket eden bir kuruluş bugün. Kendisi dedi, laf dinlemiyor diye Merkez Bankası başkanlarını görevden aldı. Bugün söz dinleyen bir başkan var ama Sayın Erdoğan ‘faizi düşür’ diye açık bir talimat vermedi. Bir piyasa faizi vardır bir de Merkez Bankası’nın politika faizi vardır. Bu faizi Merkez Bankası belirler. Erdoğan’ın yıllardır bir tezi vardır, faiz sebep enflasyon sonuç diye. Faizler yüzde 6 iken Merkez Bankası bürokratlarına vatan haini diyordu. Biz de bu teorinin yanlış olduğunu söylemiştik. Çünkü piyasa faizi bir sonuçtur” şeklinde konuştu.

 

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz