Zimbabve Devlet Başkanı Mnangagwa, Cecil Rhodes'un mezarının İngiltere'ye nakledilmesini istedi

NotHaber

F) gençlik kolları üyeleri, sömürgeci olarak tanımladıkları Rhodes'un mezarının İngiltere'ye nakledilmesi talebiyle 2012 yılında protestolar düzenlemişti.

Eylemciler ve yerel halk, o dönem Matapo bölgesinde yaşanan kuraklıktan da Rhodes'un mezar yerini sorumlu tutmuştu.

Protestolar, 1987-2017 yılları arasında iktidarda olan ve Zimbabve'nin Kurucu Devlet Başkanı olan Robert Mugabe'nin konuya müdahalesiyle sona ermişti.

- Cecil Rhodes

İngitere'de 1853'te dünyaya gelen Cecil Rhodes, 17 yaşında verem tedavisi görmek üzere geldiği Güney Afrika'da giriştiği elmas ve altın madenciliği işinden büyük bir servet edindi.

Bugün dahi dünya elmas piyasasının önemli bölümünü kontrol altında tutan De Beers firmasının da kurucusu olan Rhodes, 1890-1896 yılları arasında İngiliz Cape kolonisinde başbakanlık görevini yürüttü.

Rhodes, kurduğu Britanya Güney Afrika Şirketi ile İngilizlerin bölgedeki hakimiyetini Limpopo sınırların ötesine taşıyarak, Botsvana, Zimbabve, Zambiya ve Malavi topraklarının sömürgeleştirilmesinde kilit rol oynadı.

Cape Town kentinde, 1902'de 47 yaşında ölen Rhodes'un naaşı vasiyeti üzerine bugünkü mezar yeri olan Matapo'da defnedildi.









Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz