Yerli koronavirüs aşısı TURKOVAC Ekim'de seri üretime geçecek!

Yerli koronavirüs aşısı TURKOVAC Ekim'de seri üretime geçecek!
NotHaber

Aşılamada 100 milyon doz sınırının aşıldığı gün salgına ilişkin açıklamalarda bulunan sağlık bakanı Fahrettin Koca, “Yerli aşımız TURKOVAC, acil kullanım onayı için müracaat aşamasına geldi. Onay alması halinde ekim ayı içinde seri üretime geçeceğiz” dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs salgını çerçevesinde yapılan çalışmalar hakkında detaylı bilgi verdiği bir basın toplantısı düzenledi. Bakan Koca, yerli inaktif aşı TURKOVAC, acil kullanım onayı için müracaat aşamasına geldiğini belirterek “Bir tesiste üretimine başladığımız TURKOVAC aşımız bugün ikinci bir tesiste daha seri üretilecek altyapıya ulaştı. Onay alması halinde ekim ayı içinde seri üretime geçeceğiz” bilgisini verdi.

FAHRETTİN KOCA: AŞIDA 100 MİLYON DOZ SINIRI AŞILDI

Aşılama sayısında dün itibariyle 100 milyon doz sınırının geçildiğini söyleyen Koca, “100 milyon doz başarısı bizi büyük bir sonuca hazırlıyor. Bu sonuç, hızla ulaşabileceğimize inandığım toplum bağışıklığıdır. 18 yaş ve üzeri nüfusta ilk doz aşı oranı yüzde 82, ikinci doz aşı oranı ise yüzde 63,8 seviyesine ulaştı. Şu an hastanelerimizdeki aktif vakaların yüzde 90'a yakın bir bölümü aşı olmamış veya aşısı tamamlanmamış kişilerdir” diye konuştu.

“AŞI OLMASAYDI VAKA SAYISI 100 BİNLERİ BULACAKTI”

Hatırlatma dozunun önemine değinen Koca, “İnaktif aşı etkili ama üçüncü aydan sonra koruyuculuğun düştüğünü biliyoruz. Koruyuculuğu artırmak için hatırlatma dozunu yaparak 5-6 kat daha artırmak mümkün. Eğer aşılanma bu düzeyde yapılmamış olsaydı, şu an vaka sayımız en az 4-5 kat, hastane yükümüz de bir o kadar artmış olacaktı” şeklinde konuştu.

“VAKALARIN YÜZDE 90 DELTA VARYANTI”

Türkiye’de aşılı olmayan 2 kişide MU varyantının görüldüğünü hatırlatan Koca, “Mu varyantının daha ağır seyrettiği şeklinde genel bir kanaat olduğunu biliyoruz ama bizim 2 vakamızda şu an böyle bir durum söz konusu değil. İki vakamız da İstanbul’da yaşıyor. Şu an toplumda yüzde 90'ın üzerinde Delta varyantı var” dedi.

“ÖĞRETMENLERİN YÜZDE 95’İ AŞILI VEYA KORUYUCULUĞU VAR”

Salgına yönelik okullarda yapılacak çalışmaları aktaran Koca, “Pazartesi gününden itibaren illerimizde bazı örnek okullarımızı da öğrencileri de taramak istiyoruz. Rastgele taramayı yapıp bu anlamda belirtisi olmadan toplumda veya öğrencilerimizde salgının, virüsün yaygınlığını görmek için yapmış olacağız. Öğretmenlerimizden iki doz aşısını yaptıranların oranı yüzde 77'yi buldu. En az bir doz aşısını yaptırmış öğretmenlerimizin oranı ise yüzde 90'ı geçti. Kovid geçiren öğretmenlerin oranı ise yüzde 4,4'lerde. Yani şu an yüzde 95'lere yakın aşılanmış olan ve koruyuculuğu olan kişilerden bahsediyoruz” diye bilgi verdi.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz