Yeniden Refah Partisi'nden kenevir teklifi

Yeniden Refah Partisi'nden kenevir teklifi

Yeniden Refah Partisi, yanan ormanların yerine kenevir ekilmesini önerdi.

Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Doğan Aydal, partinin resmi sitesinde yayımlanan açıklamasında yanan bölgelere Kenevir ekilmesinin son derece faydalı olacağını aktardı.

Yangın bölgelerinde zarar gören çıplak arazilerde yeni bir orman yatişmesinin en az 20-25 yıl alacağını belirten Aydal, bu zaman zarfında bölge turizminin ve inşaat sektörünün bu olumuz görüntülerden etkileneceğini söyledi.

"OLUMSUZ DURUMU LEHİMİZE ÇEVİREBİLİRİZ"

Açıklamasında mevcut olumsuz durumu lehe çevirmenin mümkün olduğuna değinen Aydal, "Hükümetimiz bir kararname ile halen 18 olan kenevir ekilebilir iller listesine, yangın olan illerimizi ekleyebilir( Ek 1). Orman yangını çıkan ve Listede bulunan Antalya, İzmir, Burdur illerine, Muğla, Isparta, Manisa, Aydın, Denizli ve Mersin illerimiz öncelikli olarak eklenebilir." cümlelerini kullandı.

"BİR DÖNÜM KENEVİR, 25 DÖNÜM ORMANA BEDEL"

Neden kenevir ekimini önerdiğini de anlatan Aydal, "Neden Kenevir sorusuna gelince; Bir dönümlük kenevir, yaklaşık 25 dönümlük orman kadar oksijen üretir ve dört dönüm ağaca eş miktarda kâğıt üretilebilir. Bir ağaç 15-20 yılda yetişirken, kenevir, iklim bölgesine göre sadece dört-beş ayda yetişmektedir( Ek 2). Yanan orman bölgelerinde 4 metre aralıklarla orman ağaçları dikilirken aralarına da 40 santim aralıklarla kenevir dikilebilir. Kenevirler yıllık bir bitkidir ve süratle yetiştiklerinden etraf önemli ölçüde yeşil gözükecek, diğer ağaçların boylanması için zaman kazandıracaktır. Bu arada her sene kenevirlerden önemli ölçüde gelir elde edilmiş olacaktır. Ekim tekrarlarıyla da bölgenin devamlı yeşil olması sağlanmış olacaktır." ifadelerini kullandı.

KULLANIM ALANI ÇOK GENİŞ

Kenevirin faydalarından da bahseden Doğan Aydal açıklamasında, "Bilindiği gibi, Kenevir lifleri, geçmiş yıllarda öncelikle kaba dokumacılıkta (çuval, halat çanta, ağ yapımı gibi) kullanılmıştır. Sabun ve boya yapımında da tohumlarından yararlanılır. Yapraklarının Kanser başta olmak üzere tıpta ve alternatif tıpta ve kozmetikte 250’yi aşkın çeşitte ve alanda kullanımları vardır. Tohumu ise oldukça yağlı olması açısından yakıt üretiminde kullanılmaktadır. Bu Türkiye için yeni bir kazanç kapısı olabilir. Tohumları çerez olarak yenebildiği gibi, kuşların da en sevdiği besinlerden biridir." cümlelerine yer verdi.

KALICI BİR UYGULAMA HALİNE GELEBİLİR

Kenevirin ekonomik getirisinin görülmesiyle kalıcı bir uygulama haline gelebileceğini vurgulayan Aydal, "Orman bakanlığımız, orman ile yerleşim yerleri arasında geç alev alan servi, dişbudak, incir, dut, ceviz, akasya, fıstıkçamı, meşe, harnup, zakkum, erguvan, sakız, menengiç, Frenk inciri gibi ağaçların ekimini pilot uygulama olmaktan çıkarıp bütün ülke sathında, orman çevresinde en az 50-100 metrelik zonlar şeklinde mecbur bir uygulama haline getirebilir. Bu şekilde yangın hızı yavaşlatılmış ve söndürme faaliyetleri için zaman kazandırılmış olacaktır." dedi.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz