Yavuz Sondaj Gemisi, Karadeniz’de!

Yavuz Sondaj Gemisi, Karadeniz’de!
NotHaber

Yavuz sondaj gemisi, kule direklerinin sökümünün ardından petrol ve doğal gaz arama çalışmalarına katılmak üzere İstanbul Boğazı'ndan geçerek Karadeniz'e açıldı. Geminin boğaz geçişine Kıyı Emniyeti Kurtarma römorkörü de eşlik etti.

Geçtiğimiz günlerde kule direklerinin sökümü için Haydarpaşa Limanına demirlenen Yavuz sondaj gemisi, limandan hareket ederek İstanbul Boğazı’na ulaştı. Gemi boğaz geçişini, kıyı emniyetinin eşliğinde 2 saatte tamamladı.

KARADENİZ’DE DOĞALGAZ VE PETROL ARAYACAK

2018 yılında Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) şirketi tarafından satın alınan ve Akdeniz'deki petrol ve doğalgaz arama çalışmalarına katılan 'Yavuz' isimli gemi geçtiğimiz günlerde Haydarpaşa Limanı'na demirledi. Burada geminin kule direklerinin sökümü gerçekleştirildi. Haydarpaşa Limanı'ndan saat 12.00 sıralarında hareket eden 'Yavuz' Sondaj Gemisi İstanbul Boğazı'na giriş yaptı. Gemi, yaklaşık 2 saatte boğaz geçişini Kıyı Emniyeti Kurtarma römorkörü eşliğinde tamamladı. Yavuz, Karadeniz'de petrol ve doğalgaz arama çalışmalarına katılmak için rotasını sökülen direklerin yerine montajı için Filyos Limanı'na çevirdi.  Sondaj gemisinin İstanbul Boğazı'ndan geçişi havadan da görüntülendi. 

YAVUZ SONDAJ GEMİSİNİN ÖZELLİKLERİ

Uzunluğu 230 metre ve genişliği 36 metre olan altıncı nesil ultra derin deniz sondaj gemisi Yavuz'da, yaklaşık 130 metrelik çift sondaj kulesi bulunuyor. Gemi, 12 bin 200 metre derinliğe kadar çok yüksek basınç altında ve yüksekliği 6 metreye kadar olan dalgalarda dahi sondaj yapabiliyor. Çalışmalarını çevreye zarar vermeden gerçekleştiren Yavuz, aktif konumlandırma sistemine sahip.Yavuz'a bölgede yürüttüğü sondaj faaliyetlerinde TCG Gemlik Fırkateyni ve TCG İmbat Hücumbotu eşlik ediyor. Toplam 140 personelin görev yaptığı gemide, oyun alanı, sinema ve spor salonu gibi sosyal alanlar ile bir doktor ve bir hemşirenin hizmet verdiği tam donanımlı revir bulunuyor.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz