Ulaşımda "İstanbulkart" krizi

Ulaşımda "İstanbulkart" krizi

Korona döneminde İstanbulkartlara getirilen HES kodu zorunluluğu kart ihtiyacının artmasına yol açtı. Tamamen kişiye özel bir hale gelen kartlar vatandaşlara ulaşımda sorun yaşatmaya başladı. BELBİM A.Ş. 1 Kasım’da yapılacak ihaleyle 1,5 milyon İstanbulkart alımı yapacak.

İstanbul'da ulaşım sorunları baş göstermeye devam ediyor. Son dönemlerde yaşanan problem ise toplu ulaşım için kullanılan İstanbulkart sıkıntısı. HES kodu zorunluluğuyla beraber kişiselleştirilmiş bir kart haline gelen İstanbulkartın kullanım sayısında artış yaşandı.

1.5 MİLYON ADET “İSTANBULKART”

Biletmatiklerde "İstanbulkart yoktur" yazısı ile karşılaşan vatandaşlar çareyi İstanbulkart Başvuru Merkezlerine gitmekte buluyor fakat orada da uzun kuyruklar ile karşılaşıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, bu talep karşısında 1,5 milyon İstanbulkart alımı için ihale açtı. İBB iştiraki BELBİM Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri Genel Müdürü Yücel Karadeniz, "Eskiden bir İstanbulkart birden fazla kişi tarafından kullanılabiliyordu. Ama özellikle Sağlık Bakanlığı'nın getirdiği yönergelerle bir İstanbulkartın sadece bir kişi tarafından HES koduyla eşleştirilmiş olması gündeme geldikten sonra kullanılan İstanbulkart sayısında bir artış oldu" diyerek kart sıkıntısının yaşanmasının nedenini açıkladı.

"TEDARİĞİMİZ 4,5 MİLYONDU ŞU AN 6,5 MİLYON OLDU"

BELBİM Genel Müdürü Yücel Karadeniz'e göre, kart eksikliğinin sebebi HES kodu zorunluluğu. Karadeniz, normalde her yıl 4,5 milyon kart tedarik edilirken, bu yıl 6,5 milyon kadar kart tedariği gerçekleştiğini söyledi.

Kötü niyetli kişilere karşı uyardı. Karadeniz, "Kötü niyetli kullanımlar oluyor özellikle vatandaşlar HES eşleştirmesi yapmakta zorlanıyorlar. Bundan dolayı biletmatiklerimizden İstanbulkart alıp topluca eşleştirme hizmeti adı altında vatandaşlardan karaborsa paralar alıp İstanbulkart satmaya yeltenen insanlar oldu. Bunu önleyebilmek için İstanbulkart tedariğimizi makinalardan daha çok yüz yüze kanallarımıza doğru yönlendirdik" dedi.

 

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz