Üçüncü doz aşı gerekli mi?

Üçüncü doz aşı gerekli mi?
NotHaber

Koronavirüs aşılarında bağışıklığı arttırmak için üçüncü doz aşı yapılmalı yönündeki tartışmalara Prof. Dr. Mehmet Ceyhan açıklık getirdi.

Koronavirüs salgınında aşıyla mücadelede Üçüncü Doz tartışması ortaya çıktı. Bu tartışmaya Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan açıklık getirdi. Ceyhan, 3'üncü doz aşı uygulanması konusunda yeterli veri bulunmadığını söyledi. Ayrıca iki doz Sinovac aşısı olan ve hala virüsle temas halinde bulunan sağlık çalışanlarına ise üçüncü doz olarak BioNTech yapılabileceğini önerdi.

“AŞIYA PAZAR ARAYIŞI”

Aşıya para ödeyebilen yüksek gelirli ülkelerde aşılama oranının yüzde 63'lere ulaştığını hatırlatan Ceyhan, “Fakat çok düşük gelirli gruba giren ülkelerde aşılama oranı halen yüzde 1'in altında. Fakir ülkelere aşı satamıyorlar. Böyle bir durumda şirketler pazar aramak durumunda. Üçüncü doz gerekliliği bir şekilde aşıya pazar arama girişimi. Bir diğeri de 'Her yıl tekrarlanacak' denmesi. Genel anlamda 3'üncü doz gerekliliği ile ilgili bir veri yok elimizde" şeklinde konuştu.

DELTA VARYANTI VE TURİZM

Salgının yaz aylarındaki seyrine ilişkin öngörülerini aktaran Ceyhan, “Salgın yavaş yavaş dalga şeklinde azalarak toplumdan kaybolabilir. Sıfır vakaya bile ulaşsak yine de her şey eskisi gibi olmayacak. Biz ülke içinde daha rahat yaşayacağız, tedbirlerimiz giderek azalacak; ama sınırlarımızı çok iyi korumalıyız. Bu yüzden özellikle turizm dönemi bu riski biraz artırıyor. Tabii ki turizm sektörü çok önemli, ancak Delta varyantı sıkıntısı var" diye konuştu.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz