Türkiye’nin yerli aşısı VLP, mutantlara karşı etkili!

Türkiye’nin yerli aşısı VLP, mutantlara karşı etkili!
NotHaber

Kovid-19 Türkiye Platformu tarafından geliştirilen, mayıs ayı sonunda FAZ-2 çalışması başlayacak olan VLP aşısı mutantlara karşı geliştiriliyor.

Kovid-19 Türkiye Platformu Yerli Aşı çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. Platforma ait üç aşı çalışması ön plana çıkıyor. Bunlardan ilki, kısa adı VLP olan virüs benzeri parçacıklara dayalı aşı çalışması, ay sonu FAZ-2 aşamasına geçecek. Aşının en büyük özelliği virüsleri taklit eden parçacıklardan oluşması ve mutantlara karşı etkili olması.

YERLİ AŞI YIL SONU KULLANIMA HAZIR OLACAK

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, VLP aşısının yıl sonuna doğru kullanıma hazır olacağını duyurdu. Dünya üzerinde kitlesel kullanıma açılmış bu tarz bir aşı olmadığına dikkat çeken Mandal, VLP’nin sadece Türkiye için değil, dünya içinde bir umut olduğunu söyledi.

DİĞER AŞI ÇALIŞMALARI

Platformun ikinci aşı adayı olan “yenilikçi in aktif aşı” çalışmaları Ankara şehir hastanesinde devam ediyor. Şu anda FAZ-1 aşamasında olan aşı çalışmaları haziran ortasında ikinci aşamaya geçecek.
Sputnik ve AstraZeneca olarak bilinen aşı grupları içinde yer Adenovirüs tabanlı üçüncü aşı adayı ise yenilikçi yaklaşımla mutantlara karşı etkili olacak şekilde tasarlanıyor.

TÜRKİYE’NİN İKİ KORONA İLAÇ ÇALIŞMASI BULUNUYOR

Ankara Üniversitesi 'Ribavirin' ve Bahçeşehir Üniversitesi 'Montelukast' adlarında korona ilacı geliştirme çalışmaları sürüyor. Bu ilaçların tasarım ve klinik öncesi aşamaları, mevcut tedavi yöntemlerine göre çok daha etkili. Bu ilaçların ağustos ayında kullanımına sunulması bekleniyor.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz