Türkiye’nin doğusunda zirvelere ilk kar düştü! İşte yurttan kar manzaraları…

Türkiye’nin doğusunda zirvelere ilk kar düştü! İşte yurttan kar manzaraları…
NotHaber

Karadeniz üzerinden gelen soğuk hava dalgasıyla birlikte yurdun özellikle kuzey ve iç kesimlerinde sıcaklıklar mevsim normallerinin bir hayli altına düştü. Sıcaklıklardaki düşüşle birlikte, Doğu Karadeniz’in ve Doğu Anadolu’nun yüksekleri sezonun ilk kar siftahını yaptı.

Takvimler Eylül’ü gösteriyor, fakat atmosfer tarihi dinlemiyor. Türkiye mevsimine kıyasla sert bir soğuk hava dalgasıyla Karşı karşıya kaldı. Yurdumuzun yükseklerinde sezonun ilk Kar yağışı düştü. Şu sıralar Doğu Karadeniz’in yaylaları ve Doğu Anadolu’nun yükseklerinde kar yağışı etkisini sürdürmeye devam ediyor. Uzmanlara göre, hava sıcaklıklarının yarından itibaren kademeli olarak artışa geçmesi tahmin ediliyor.

KARS’TA ÇOBANLAR ZOR DURUMDA KALDI

Doğu Anadolu Bölgesi’nde son günlerde etkili olan sağanak, özellikle yüksek kesimlerde yerini kar yağışına bıraktı. Hava sıcaklığının ani düşüşüyle birlikte 2 bin 344 rakımdaki Boğatepe Geçidi'nde yoğun kar yağışı oldu. Dağlarda kar kalınlığı 5 santimetreye ulaştı. Bölgede koyun sürülerini otlatan çobanlardan Erdal Yokuş, "Sabah yağmurun ardından başlayan kar kısa sürede etkili oldu. Koyunları otlattığımız meralar kar altında kaldı. Böyle devam ederse hayvanları erkenden ahırlara almak zorunda kalacağız. Bu da besicileri perişan eder" diye konuştu.

DOĞU KARADENİZ YAYLALARI BEMBEYAZ

Doğu Karadeniz Bölgesi'nde, hava sıcaklıkları mevsim normallerinin altına düşünce gece saatlerinde Ordu, Giresun ve Gümüşhane’de yüksek kesimlerde kar yağışı etkili oldu. Ordu’nun Kabadüz ilçesindeki Çambaşı Yaylası, Giresun’un Karagöl Yaylası ve Gümüşhane’nin bazı yaylaları, beyaz örtüyle kaplandı. 

ERZİNCAN VE ARDAHAN’NIN YÜKSEKLERİNE KAR DÜŞTÜ

Erzincan'ın Çayırlı ilçesinin yüksek kesimlerine kar yağdı. Keşiş Dağları'nda saat 08.30 sıralarında karla karışık yağmur, Yeşilkaya Yaylası'nda ise kar yağışı etkili oldu. 2 bin 600 rakımlı yayla beyaza büründü. Bölgedeki bir şantiyedekiler ile çobanlar yağışa hazırlıksız yakalandı. Ardahan'ın Posof ilçesi ile Artvin'in Şavşat ilçesi arasındaki Arsiyan ve Ilgar dağlarının zirvesine de kar yağdı. Hava sıcaklığının düşmesiyle deniz seviyesinden 2 bin 750 metre yüksekliğindeki Arsiyan Dağı ile 2 bin 550 rakımlı Ilgar Dağı'nın zirvesi beyaza büründü. 

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz