Türkiye’den Amerika’ya 40 adet F-16 başvurusu

Türkiye’den Amerika’ya 40 adet F-16 başvurusu

Ankara, 40 adet F-16 uçağı ve mevcut 80 uçağın da modernize edilmesi için gereken kitleri satın almak için Washington’a başvuruda bulundu. Rus S-400 füzeleri nedeniyle gerilen ilişkiler düşünüldüğünde, 6 milyar dolar değerinde olduğu tahmin edilen sipariş için yol zorlu.

Türkiye, 40 adet F-16 savaş uçağı ve varolan yaklaşık 80 uçak için modernizasyon kiti satın almak için ABD'ye talepte bulundu. Reuters'a konuşan ismini vermeyen bir yetkili başvurunun Dışişleri Bakanlığı'nda değerlendirme sürecinde olduğunu söyledi. Konuya yakın kaynakların verdiği bilgiye göre, siparişin değerinin 6 milyarlar Dolar olduğu tahmin ediliyor. Satın alma ABD'nin Yabancı Askeri Satışlar düzenlemelerine tabi olduğu için ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan sonra da ABD Kongresi'nden onay alması gerekecek.

MENENDEZ “SATMAYACAĞIZ” DEMİŞTİ

Ancak Türkiye’nin talebinin Washington tarafından kabul görmeme ihtimali yüksek. Zira Türkiye ile Rusya’nın yakınlaşması, ve Moskova’dan S-400 füzeleri alınması nedeniyle Ankara’ya yaptırımlar uygulanmış, Türk-Amerikan ilişkileri gerilmişti. Başkan Joe Biden “evet” dese bile bunun Kongre'den geçmesi gerekiyor. ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Bob Menendez daha önce S-400'ler yüzünden Türkiye'ye askeri satış yapılmayacağını açıklamıştı. Menendez aynı zamanda Amerika’daki Yunan ve Ermeni lobilerine de çok yakın bir isim.

“YA UÇAKLARIMIZI VERECEK YA DA PARAMIZI”

Daha önce ABD'den 100 adet F-35 savaş uçağı almak isteyen Türkiye, Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi alması nedeniyle 2019'da F-35 ortak üretim programından çıkarılmıştı. 30 Eylül'de  konu hakkında açıklama daha yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Geri adım atmamız söz konusu değil, ABD ya uçaklarımızı verecek ya da paramızı” demişti.  Türkiye'de farklı tiplerde olmak üzere toplamda 245 adet F-16 savaş jeti bulunuyor. Bunlardan bir kısmının 2030 yılına kadar emekliye ayrılması bekleniyor.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz