Türkiye'de 2021 böyle geçti: Nisan

NotHaber

Türkiye, Kovid-19 tedbirleri kapsamında nisan sonundan başlayarak 17 Mayıs'a kadar süren ve kesintisiz sokağa çıkma kısıtlamasını içeren "tam kapanma" dönemine girdi Bu tarih aralığında üretim, imalat, gıda, temizlik, sağlık gibi alanlarda istisna tutulan kuruluşlar hariç tüm iş yerlerinin faaliyetlerine ara verildi, şehirler arası seyahatlerin tamamı izne tabi oldu, anaokulu, kreş, 8'inci ve 12'nci sınıflar dahil eğitim kurumlarının tümünde yüz yüze eğitime ara verildi, tüm sınavlar ertelendi Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'yle "Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı" ile "Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı" olmak üzere ayrıldı Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına Derya Yanık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına Vedat Bilgin, Ticaret Bakanlığına Mehmet Muş getirildi Irak'ın kuzeyinde Metina ve Avaşin-Basyan bölgelerindeki terörist hedeflerine eş zamanlı olarak Pençe-Şimşek ve Pençe-Yıldırım operasyonları başlatıldı

17 Mayıs'ta kesintisiz sokağa çıkma kısıtlamasını da içeren "tam kapanmaya" gidileceğini duyurdu.

- Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1915 olaylarını "soykırım" olarak niteleyen ABD Başkanı Joe Biden'ın, Türkiye'nin bulunduğu coğrafyada bir asırdan daha uzun süre önce yaşanmış acı olaylarla ilgili mesnetsiz, haksız ve hakikatlere aykırı ifadeler kullandığını belirtti. Erdoğan, "Amerika Birleşik Devletleri'nin attığı yanlış adımdan bir an önce dönmesini umut ediyoruz. Soykırım gibi ithamlar, siyasetin konusu olamayacak kadar hassas konulardır. Tarih ilmi bir kenara bırakılarak, ülke başkanlarının, parlamentolarının bu tür konularda ahkam kesmesi, işleri içinden çıkılmaz bir hale getirmekten başka işe yaramaz." değerlendirmesinde bulundu.

- Diyarbakır annelerinin dağa kaçırılan evlatları için HDP Diyarbakır İl Başkanlığı binası önünde başlattığı oturma eyleminde 600 gün geride kaldı.

- İzmir ve İstanbul merkezli 62 il ile KKTC'de FETÖ'nün örgütsel iletişim modeline uygun aranma kaydı suretiyle terör örgütüne özgü örgütsel iletişim ağına dahil oldukları tespit edilen ve bir kısmı hakkında örgüt mensubu olduklarına dair itirafçı beyanı gibi deliller bulunan 459'u muvazzaf 532 kişi hakkında gözaltı kararı verildi, bu kişilerden 400'ü yakalandı.

27 NİSAN

- Arnavutluk'a kaçtığı belirlenen ve hakkında Interpol tarafından kırmızı bülten çıkarılan Thodex'in kurucusu ve yöneticisi Faruk Fatih Özer'in yakalanmasına yönelik çalışmalar kapsamında, Tiran'da kaldığı binaya baskın düzenlendi, Arnavut uyruklu 2 kişi yardım ve yataklıktan gözaltına alındı.

28 NİSAN

- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, milletvekilliği düşen HDP'li Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkında TBMM eylemi nedeniyle kamu görevini usulsüz üstlenme ve iş yeri dokunulmazlığını ihlal suçlarından iddianame hazırladı. İddianamede Gergerlioğlu'nun 5 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

- Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu Toplantısı'nda Prof. Dr. Uğur Şahin'in görüşleri doğrultusunda, BioNTech aşısının iki dozunun uygulanması arasındaki sürenin 6-8 hafta olarak belirlenmesine karar verildiğini açıkladı. Koca, Türkiye'nin 50 milyon doz Sputnik V aşısı almak için anlaşma imzaladığını da bildirdi.

29 NİSAN

- Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nde alınan karar uyarınca Türkiye, Kovid-19’la mücadele kapsamında 17 Mayıs’a kadar kesintisiz sokağa çıkma kısıtlamasını da içeren "tam kapanma” dönemine girdi.

Bu tarihlerde üretim, imalat, gıda, temizlik, sağlık gibi alanlarda istisna tutulan kuruluşlar hariç tüm iş yerlerinin faaliyetlerine ara verildi, şehirler arası seyahatlerin tamamı izne tabi oldu, anaokulu, kreş, 8'inci ve 12'nci sınıflar dahil tüm kurumlarda yüz yüze eğitime ara verildi, tüm sınavlar ertelendi.

- İçişleri Bakanlığı, Şırnak ve Hakkari'de 5 bin 280 personelin katılımıyla "Eren Cudi-Besta" ve "Eren Kazan-Oğul" operasyonlarının başlatıldığını bildirdi.

- Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen kripto para borsası Thodex soruşturması kapsamında gözaltına alınan 16 şüpheliden aralarında Thodex'in kurucusu ve yöneticisi Faruk Fatih Özer'in ağabeyi Güven Özer ile kardeşi Serap Özer'in de bulunduğu 6 kişinin tutuklanmasına karar verildi.

30 NİSAN

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İnsan Hakları Eylem Planı (2021-2023) ile ilgili genelge yayımladı. Uygulama süreci iki yıl olarak öngörülen, amaç, hedef ve faaliyetlerin somut biçimde kaleme alındığı Eylem Planı'nın etkin şekilde uygulanması ve şeffaf bir anlayışla izlenmesi amacıyla İnsan Hakları Eylem Planı İzleme ve Değerlendirme Kurulu oluşturuldu.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz