Türkiye'de 2021 böyle geçti: Haziran

NotHaber

Fatih Sondaj Gemisinin, Sakarya gaz sahasındaki Amasra-1 kuyusunda 135 milyar metreküplük yeni doğal gaz keşfi Türkiye'de haziran ayının önemli olayları arasında yer aldı Kovid-19 salgınıyla mücadele kapsamındaki önlemler bu ayda da gündemdeki yerini korudu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yerli Kovid-19 aşısının adının "TURKOVAC" olduğunu açıkladı "Kademeli normalleşme süreci"nin ikinci etabı kapsamında ilkokullarda ve okul bünyesindeki ana sınıflarında yüz yüze eğitime geçildi Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP'nin kapatılması istemiyle yeniden dava açarken, Anayasa Mahkemesince kabul edilen yaklaşık 850 sayfalık iddianamede, 451 partili hakkında siyasi yasak istendi

kul'dan erişime açıldı.

- Sağlık Bakanlığınca, Kovid-19 salgınıyla mücadele kapsamında ülke genelinde uygulanan birinci ve ikinci doz aşı miktarı 40 milyonu aştı.

- Ticaret Bakanlığı Gümrük Muhafaza ekiplerince, Ekvador'dan Mersin Limanı'na getirilen muz yüklü konteynerlerde 150 kilogram daha kokainin bulunmasıyla operasyonda ele geçirilen uyuşturucu miktarı 1 ton 300 kilograma yükseldi, 5 zanlı gözaltına alındı.

- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, MİT Başkanlığının operasyonuyla yakalanarak Türkiye'ye getirilen FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in yeğeni Selahaddin Gülen hakkında "silahlı terör örgütü kurma ve yönetme" suçundan iddianame hazırlandı.

19 HAZİRAN

- Kırmızı kategoride aranırken yaralı olarak yakalanan bölücü terör örgütü PKK/KCK'nın sözde üst düzey sorumlularından Fırat Şişman, örgütün eylemlerle başarıya ulaşamayacağını belirterek, tüm teröristlere teslim olmaları çağrısında bulundu.

20 HAZİRAN

- Kovid-19 aşısı olmak isteyen 30 yaş ve üstü vatandaşlara aşı randevusu verilmeye başlandı.

21 HAZİRAN

- Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki Kabine Toplantısı'nın ardından millete seslenen Erdoğan, 1 Temmuz'dan itibaren sokağa çıkma kısıtlamalarının tümüyle kaldırılacağını, müzikle ilgili sınırlamanın gece yarısına çekileceğini, şehirler arası seyahat kısıtlamalarıyla şehir içi toplu taşıma araçlarındaki sınırlamaların sona ereceğini, kamu kurum ve kuruluşlarında normal mesai düzenine geçileceğini açıkladı.

- Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'nin 14-20 Haziran'da Çin ve Almanya'yı geride bırakarak, Kovid-19 aşılama hızıyla dünyanın en yüksek performansını gösteren ülkesi olduğunu bildirdi.

- Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, HDP'nin kapatılması istemiyle yeniden açılan davada iddianamenin oy birliğiyle kabulüne karar verdi. HDP'nin hazine yardımlarının bulunduğu banka hesabına bloke konulması yönündeki tedbir talebinin bu aşamada reddine hükmedildi.

22 HAZİRAN

- Yerli Kovid-19 aşısının adı "TURKOVAC" oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yerli aşının üçüncü fazının ilk doz uygulamasına video konferans ile katılarak aşının adının "TURKOVAC" olduğunu açıkladı.

- Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yerli inaktif Kovid-19 aşısının Faz 3 çalışması için 846 bin 451 kişinin gönüllü olmak için başvurduğunu bildirdi.

- Rusya'nın 2 aydır uyguladığı uçuş kısıtlamasının ardından ilk turist kafilesi, Antalya'ya geldi.

- MİT operasyonuyla Suriye'de yakalanarak Türkiye'ye getirilen terör örgütü DEAŞ'ın sözde "Türkiye vilayeti sorumlusu" Kasım Güler tutuklandı.

- Aydın'ın Didim ve Kuşadası ilçesi açıklarında, Yunanistan unsurlarınca Türk kara sularına itilen 100 sığınmacı kurtarıldı.

23 HAZİRAN

- Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 18 yaşından gün almış herkesin aşı randevusunun açılacağını bildirdi.

24 HAZİRAN

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzaladığı, 30 Haziran'ın "Koruyucu Aile Günü" olarak kutlanmasına ilişkin genelge, Resmi Gazete'de yayımlandı.

- Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin davada, aralarında FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in de bulunduğu firari 12 sanığın 15 gün içinde ülkeye dönmemeleri halinde kaçak sayılıp mal varlıklarına el konulmasına karar verildi.

25 HAZİRAN

- Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan, AK Parti Hatay Genişletilmiş İl Danışma Toplantısı'nda, "Yatıyorlar kalkıyorlar ne diyorlar? 'Erken seçim.' Nereden çıktı bu? Erken seçimin tarihi belli, Haziran 2023. Boşuna çabalamayın." diye konuştu.

- İstanbul Milletvekili Saliha Sera Kadıgil Sütlü, CHP'den istifa ederek Türkiye İşçi Partisine katıldığını açıkladı.

- Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde 50 kişilik ekip, eş zamanlı operasyonlarla beyin ölümü gerçekleşen kişinin 4 organını uygun hastalara nakletti.

- FETÖ'nün, 15 Temmuz'daki darbe girişiminin kilit isimlerinden firari Adil Öksüz'ün serbest bırakılmasının ardından İstanbul'da saklanmasına yardım ettikleri gerekçesiyle 1'i firari 4'ü tutuklu 5 sanığın yargılandığı dava karara bağlandı. Sanıklardan, Adil Öksüz'ün kayınbiraderi Ali Sami Yıldırım "FETÖ silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 5 yıl, Alper Karabulut aynı suçtan 12 yıl 6 ay, Rüştü Karakaya "FETÖ silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek" suçundan 22 yıl 6 ay, Zafer Çay da aynı suçtan 18 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı. Firari sanık Cihat Yıldız'ın dosyası ayrıldı.

27 HAZİRAN

- Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Göbeklitepe çevresindeki 100 kilometrelik bir hat üzerinde 11 tane daha nokta tepemiz var. Buradan detayını ilk kez vermiş olacağız ve artık 12 tepe diyeceğiz. 12 tepe ile ilgili büyük bir çalışma var, tamamlanmak üzere, eylül ayında tanıtımını yapacağız." dedi.

- Muğla'nın Marmaris ilçesinde oteller ve yerleşim yerlerine yakın ormanlık alanda çıkan yangın, ekiplerin yoğun müdahalesiyle kontrol altına alındı. Çalışmalar sırasında bir orman işçisi yaşamını yitirdi.

28 HAZİRAN

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TÜRKSAT'ın Gölbaşı yerleşkesinde düzenlenen TÜRKSAT 5A Uydusu Hizmete Alma Töreni'nde yaptığı konuşmada, TUSAŞ, CTECH gibi çok sayıda kurum ve kuruluşun katkısıyla TÜRKSAT 6A uydusunun üretildiğini belirterek, "Test aşamasına gelen bu uydumuzu önümüzdeki yıl uzaya fırlatmayı planlıyoruz." dedi.

- İçişleri Bakanlığı genelgesiyle, Kovid-19 salgınıyla mücadele kapsamında Bangladeş, Brezilya, Güney Afrika, Hindistan, Nepal ve Sri Lanka'dan uçuşlar yeni bir karar alınıncaya kadar durduruldu.

29 HAZİRAN

- Sağlık Bakanlığınca Kovid-19 salgınıyla mücadele kapsamında ülke genelinde iki doz aşı uygulanan kişi sayısı 15 milyonu aştı.

- Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, Kovid-19 ile mücadele kapsamında 18 yaş ve üstü her 4 kişiden birinin aşısının tamamlandığını, 18 yaş ve üstü nüfusun yüzde 25'inin artık aşılı olduğunu bildirdi.

30 HAZİRAN

- Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla, kamu kurum ve kuruluşlarının harcamalarında tasarruf sağlanması, bürokratik işlemlerin azaltılması ve kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli kullanımına ilişkin "tasarruf tedbirleri" genelgesi yayımlandı.

- Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY), "Selam Tevhid" soruşturmasında kumpas kurmasıyla ilgili, binlerce kişi hakkında usulsüz dinleme kararı vermekle suçlanan 55 eski hakim ve savcının yargılandığı davada karar açıklandı. Davada 20 sanık, FETÖ üyeliği suçundan 1 yıl 6 aydan 11 yıl 3 aya kadar değişen sürelerde hapis cezasına çarptırıldı. MİT Başkanı Hakan Fidan'ı ifadeye çağıran eski savcı Sadrettin Sarıkaya, 11 yıl 3 ay hapse mahkum edildi. Futbolda şike davasına bakan eski hakim Mehmet Ekinci ile eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ hakkında tutuklama kararı veren eski hakim Vedat Dalda, 8 yıl 9'ar ay hapisle cezalandırıldı.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz