Tomris Hatun beyaz perdede

Tomris Hatun beyaz perdede
NotHaber

Tarihe “ilk Türk kadın hükümdar” olarak geçen Tomris Hatun'un hayatı, beyaz perdeye uyarlandı. “Tomris” isimli film bugün sinemaseverlerle buluştu.

Tarihte ilk Türk kadın hükümdar olarak geçen Tomris Hatun'un hayatı beyaz perdeye uyarlandı. Tomris isimli film bugün Sinemaseverlerle buluştu. Altın Küre'de "Yabancı Dilde Film" kategorisinde yarışma listesine giren yapım, vizyon yolculuğuna başladığı Kazakistan'da izleyicilerde büyük bir ilgi uyandırmıştı.

Dönemin güçlü devletlerinden biri olan Pers İmparatorluğu'nu yenerek büyük başarı elde eden, İskit-Saka Türklerinin Başkomutanı Tomris Hatun'un hayatı, Antik Yunan tarihçi ve yazar Herodot'un verdiği bilgiler doğrultusunda beyaz perdeye aktarıldı. Filmin yönetmenliğini Akan Satayev yaparken, başrolleri Almira Tursyn, Adil Akhmetov ve Erkebulan Dairov paylaştı.

"FİLM TÜRKİYE’DE DE BÜYÜK İLGİ GÖRECEK"

Filminin yönetmeni Satayev Tomris Hatun ile ilgili; "Tomris Hatun ortak tarihimizde bizi gururlandıran bir karakter. Türkiye'de de büyük ilgi göreceğini düşünüyorum." İfadesinde bulundu.

Efsanevi Türk hakanı Alp Er Tunga'nın torunu ve "Sakaların Anası" olarak hatırlanan Tomris Hatun, M.Ö. 6. yüzyılda yaşadı. Saka Türklerinin başına geçerek Pers İmparatorluğu'nu yenen, Türk tarihinin ilk kadın hükümdarı Tomris Hatun'u anlatan filmin konusu ise şöyle:

"Milattan önce, 6. yüzyılda, kocasının ölümüyle tahta geçmek zorunda kalan Tomris Hatun, askeri dehası, kıvrak zekası, taktiksel ve politik becerileriyle dağılmakta olan İskit-Saka İmparatorluğu'nu yeniden Orta Asya'nın hakimi yaptı. Ordusuna komutanlık ettiği savaşta, devrinin en güçlü devleti Pers İmparatorluğu'nu yenerek Türk ve dünya tarihine adını altın harflerle yazdırdı."

"TÜRK HALKINDAN ÇOK SAYIDA MESAJ GELDİ"

Yapımda Tomris Hatun karakterini canlandıran Almira Tursyn, ilk oyunculuk deneyiminin hakkını vermek için çeşitli eğitimler aldığını belirtti. Ayrıca Tursyn, Tomris Hatun'u tarihi bir karakter olarak bildiğini ve okul yıllarında hayatını okuduğunu vurguladı.

Filmin Kazakistan'da büyük ilgi gördüğüne dikkati çeken Tursyn, Türkiye'deki sinemaseverlerin de ilgi göstereceğini düşündüğünü ifade eden Tursyn, şu şekilde ekledi: "Ortak bir tarihimiz olduğu için filme Türkiye'den de ilgi duyulacaktır. Benim sosyal medya hesaplarıma Türk halkından çok sayıda mesaj geldi. Vizyon tarihini soran çok oldu."

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz