Tiyatroseverler nefeslerini tuttu!

Tiyatroseverler nefeslerini tuttu!
NotHaber

Birbirinden eşsiz performansların yapılacağı 25. İstanbul Tiyatro Festivali 22 Ekim’de kapıllarını açacak. Festivalde, yurt dışından ve Türkiye'den toplam 25 tiyatro, performans ve dans gösterisi izleyicilerin beğenisine sunulacak.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından gerçekleştirilen "25. İstanbul Tiyatro Festivali", bu yıl "Bu Zamanda Tiyatro" sloganıyla 22 Ekim ve 20 Kasım tarihleri arasında tiyatroseverlerle buluşacak. Birbirinden eşsiz performansların yapılacağı festivalde, yurt dışından ve Türkiye'den toplam 25 tiyatro, performans ve dans gösterisi izleyicilerin beğenisine sunulacak.

ÇEVRİM İÇİ İZLENEBİLECEK!

25 yerli ve uluslararası yapımın bir bölümü çevrim içi gösterimlerle tüm Türkiye'den izlenebilirken bir bölümüyse Alan Kadıköy, Atlas 1948 Sineması, Profilo Kültür Merkezi Batı Ana Sahne, Duru Ataşehir, Moda Sahnesi, Caddebostan Kültür Merkezi, Müze Gazhane, Yapı Kredi bomontiada ve Zorlu PSM'de fiziksel olarak Kovid-19 önlemleri kapsamında izleyici ile buluşacak.

Uluslararası yapımlar gösteri sponsoru ENKA Vakfının desteğiyle yurtdışından 11 fiziki ve çevrim içi yapımı da tiyatroseverlerle buluşturacak festival, 14 yerli yapımın ise Türkiye prömiyerine sahne olacak. Her yıl olduğu gibi festivalin Öğrenme ve Gelişim Programı kapsamındaki paneller, atölye çalışmaları, söyleşiler, okuma tiyatroları gibi ücretsiz yan etkinlikler de festivale eşlik edecek.

Festival hakkında yapılan çevrim içi tanıtım toplantısında konuşan İKSV Genel Müdürü Görgün Taner, "1989'dan bu yana düzenlediğimiz 24 festivalde olduğu gibi yine gösterileri ve yan etkinlikleriyle çok yönlü bir şenlik hazırladık. Bir yandan sahnelerde buluşuyor, bir yandan da çevrimiçi gösterimlerle dünyadan farklı örnekleri izleyicilerimize ulaştırmaya devam ediyoruz. Festivalimizin tanıtımlarında göreceğiniz 'bu zamanda tiyatro' sloganı, tüm dünyanın altüst olduğu bu dönemde tiyatronun bizi nasıl birleştirdiğini, nasıl değiştirdiğini, bize nasıl nefes aldırdığını hatırlatıyor." dedi.

Toplantıda festivalin programını açıklayan İstanbul Tiyatro Festivali Direktörü Leman Yılmaz da şunları kaydetti:

"İstanbul Tiyatro Festivali pandeminin en ağır yaşandığı 2020'de umut etmenin önemiyle festivali karma bir programla gerçekleştirmişti. Bu yıl da kimi belirsizliklerin devam etmesi nedeniyle festival programını yine hem fiziksel hem de çevrim içi tiyatro, dans, performans gösterilerinin yer aldığı karma bir kurgu ile hazırladık. Geçtiğimiz festivalde edindiğimiz deneyim bu yılın programını hazırlarken bize yol gösterdi. 25. İstanbul Tiyatro Festivali'nin programında yurt dışından 3'ü fiziksel, biri ekran gösterimi ve 7'si çevrim içi olmak üzere 11 yapım yer alıyor. Yerli yapımlar ise ağırlıklı olarak fiziksel mekanlarda sahnelenecek. Bu zorlu zamanda tiyatronun nefes aldıracağına inancımız çok güçlü. Umudumuz ise bu zorlu süreci göğüslememizde en önemli desteğimiz."

Toplantıda ayrıca festivalin sponsorluğu adına Koç Holding Enerji Grubu Başkanı Yağız Eyüboğlu da bir konuşma yaptı.

FESTİVALİN ONUR ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU

25. İstanbul Tiyatro Festivali Onur Ödülleri ise bu yıl yazar ve akademisyen Prof. Dr. Ayşegül Yüksel ile İtalyan yönetmen Pippo Delbono'ya takdim edilecek.

Milletlerarası Tiyatro Enstitüsü, Türkiye Milli Merkezinin yönetim kurulu üyesi (1986-1991), Tiyatro Eleştirmenleri Birliği kurucu üyesi, İstanbul Tiyatro Festivali ile Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali danışma kurullarında üyelik görevlerini üstlenen, pek çok yayında tiyatro inceleme ve araştırma yazıları yazan Prof. Dr. Ayşegül Yüksel de "Bu ödülün anlamı benim için iki açıdan çok büyük. İlki, bugüne dek bu ödüle değer bulunmuş çok değerli sanat insanlarıyla buluşturulmuş olmam, ikincisi ise bana verilmiş bir 80. yaş armağanı olması. Yaşamının çoğunu tiyatroya gitmekle, tiyatro okumakla, tiyatro dersi vermekle, tiyatro üstüne yazmakla geçirmiş birinin geriye dönüp bakmasını gerektiren bir yaştayım. İşte bu aşamada gelen böyle bir armağan, günlerimi, gecelerimi boşa harcamadığımı, 'yaptıklarımı iyi ki yaptığımı' söylüyor bana." şeklinde konuştu.

İtalyan yazar, oyuncu ve yönetmen Pippo Delbono ise ödülünü 4 Kasım'da Zorlu PSM'de ENKA Vakfı desteğiyle sahnelenecek "Neşe" oyununun gösteriminden sonra alacak.

FESTİVALDE NELER VAR?

25. İstanbul Tiyatro Festivali, bu yıl fiziki yapımlardan çevrim içi gösterimlere, kulak tiyatrosundan çocuk oyunlarına, beyazperde gösteriminden ücretsiz takip edilebilecek panel, söyleşi ve okuma tiyatrolarına uzanan zengin bir programla bir ay boyunca izleyici karşısında olacak.

Festivalde daha önce sahnelenmemiş 10 yerli yapım, ilk defa İstanbul Tiyatro Festivali'nde izleyici ile buluşacak. Kocaeli Şehir Tiyatroları da "Vişne Bahçesi"nin İstanbul prömiyerini festivalde yapacak. Yerli programda bu yıl ayrıca çevrim içi olarak dinlenebilecek üç kulak tiyatrosu yer alıyor.

Hollanda, Fransa ve İtalya'dan büyük övgü toplayan 3 uluslararası prodüksiyonun yanı sıra çevrim içi izlenebilecek 7 yabancı yapımın da bulunduğu festivalde Fransa'dan konuk olan dans gösterisi "Waterfloor", Müze Gazhane'de ücretsiz izlenebilecek.

İngiliz yönetmen Robert Icke'nin imzasını taşıyan "Oedipus" ise Atlas 1948 Sineması perdesinden yapılacak özel bir gösterim ile gerçekleştirilecek.

HOLLANDA’DAN ÖZEL KONUK

İstanbul Tiyatro Festivali, Hollanda Konsolosluğu ile 2020 yılında başlattığı iş birliğine bu yıl da devam ederek Hollanda'dan üç yapımlık bir seçki sunuyor. Festivaldeki tüm uluslararası yapımların gösteri sponsoru olan ENKA Vakfının desteğiyle sahnelenecek "Medea", "Oedipus" ve "Alice" oyunlarına Hollanda Performans Sanatları Fonu katkı sunuyor.

Ödüllü oyun "Medea", fiziksel olarak 17 ve 18 Kasım'da Zorlu PSM'de izlenebilecek. Hans Kesting'in rol aldığı "Oedipus"un gösterimi de 6 Kasım'da 14.00 ve 20.00 seanslarıyla Atlas 1948 Sineması perdesinde yapılacak.

Tamamen çocuklar için prodüksiyonlar üreten Hollandalı dans topluluğu de Stilte'nin "Alice isimli dans gösterisi ise, çevrim içi olarak "passostudio.com" adresinden seyredilebilecek. "Hollanda Seçkisi teması altında ayrıca Hollandalı bir yazarın oyunu Türkçeye çevrilecek ve oyun okuma tiyatrosu olarak sahnelenecek.

‘’BU İŞTE BİR KADIN VAR’’

İstanbul Tiyatro Festivali'nin 2018'de Golden Mask Rus Sahne Sanatları Festivali ile başlayan iş birliği bu yıl festivalin çevrim içi programına dahil edilen üç yapımla sürüyor. "Ayı, Boris ve Güneşin Çocukları", 22 Ekim- 20 Kasım tarihleri arasında tüm diğer çevrim içi gösterilerle birlikte "passostudio.com" adresinde izlenebilecek.

Festivalin bu yılki yeniliklerinden biri olarak tamamı kadınlar tarafından yönetilen oyunların bir araya geldiği, sanat alanında kadın üretimini daha da görünür kılmayı amaçlayan "Bu İşte Bir Kadın Var" başlıklı bölüm hazırlandı.

Festival programının tüm detayları "https://tiyatro.iksv.org/tr/program" adresinden öğrenilebilir.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz