Taliban durdurulamıyor: Bir haftada 10 şehri aldılar

Taliban durdurulamıyor: Bir haftada 10 şehri aldılar
NotHaber

Afganistan’da ülkenin kontrolünü günden güne ele geçiren Taliban militanları, başkent Kabil’e 150 kilometre uzaklıktaki Gazne’ye girdi. Böylece bir haftada ele geçirdiği kent sayısı 10’a yükseldi.

ABD'nin Afganistan'daki askeri güçlerini çekme kararının ardından Taliban'ın ülkedeki ilerleyişi sürüyor. Bir şehir daha Taliban kontrolüne geçti; Taliban son olarak Kabil e 150 km uzaklıktaki Gazne'ye girdi. Şehirdeki Afgan resmi yetkilileri Taliban'ın kentin önemli noktalarında kontrol sağladığını bildirdi. Böylelikle Taliban'ın Afganistan'da ele geçirdiği şehir sayısı 10'a yükseldi. Gazne, ülkenin güney vilayetlerini Kabil'e bağlayan güzergah üzerinde bulunması bakımından önemli bir kent.

MEZAR-I ŞERİF DE DÜŞERSE...

Afganistan’ın kuzeyinde vilayet merkezlerinin peş peşe Taliban kontrolüne geçmesinin ardından Cumhurbaşkanı Eşref Gani dün, siyasi liderler Mareşal Raşid Dostum, Muhammed Muhakkik ve Cuma Han Hamdard ile kuzeydeki Belh vilayetinin merkezi Mezar-ı Şerif’e gitti. Raşid Dostum’un basın ofisinden yapılan açıklamada, Taliban kontrolüne geçen kuzey ve kuzeydoğu vilayetlerinde kapsamlı operasyon yapılmasının planlandığını ifade edildi. Özellikle kuzeyde bulunan ve hükümetin son kalesi olan 700 bin nüfuslu Mezar-ı Şerif kenti, stratejik konumuyla kilit önemde. Bu kentin düşmesi halinde Kabil yönetiminin durumu daha da zorlaşacak.

3 ÜLKEYLE SINIRDA BULUNUYOR

Bu arada ülkenin kuzeydoğusunda, Tacikistan, Çin ve Pakistan sınırında bulunan Badahşan vilayetinin merkezi Feyzabad şehri Taliban kontrolüne geçti. Badahşan İl Şurâ Vekili Hüccetullah Hıradmand militanların, yaklaşık 2 hafta önce vilayet merkezi Feyzabad kentine saldırı başlattığını, üç kez geri püskürtülmelerine rağmen güvenlik güçlerinin önceki gece çekilmek durumunda kaldığını söyledi. Hıradmand, Taliban’ın kent merkezini tamamen kontrolü altına aldığını kaydetti.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz