Sosyal medyada anonim hesaplar kaldırılmalı!

Sosyal medyada anonim hesaplar kaldırılmalı!
NotHaber

Meclis Başkanı Mustafa Şentop, yalan haberle mücadele ve hakaretin önüne geçilebilmesi için kullanıcıların gerçek kimlikleriyle sosyal medyada yer alması gerektiğini söyledi.

 

Meclis Başkanı Şentop Sosyal medyada dezenformasyonla mücadele konusunda uluslararası hukuki düzenleme çağrısı yaptı.

Viyana’da 5. Dünya Parlamento Başkanları Konferansı'na katılan Mustafa Şentop, gazetecilerin “Sosyal medyada dezenformasyonla mücadele konusunda nasıl bir düzenleme yapılmalı?" sorusu üzerine Şentop, “Sosyal medyada anonim hesaplar var. Bu hesaplardan hakaret etmek gibi bazı suç addedilen eylemler yapılıyor. Bir kere bunun ortadan kaldırılması lazım. Madem sosyal medya bu kadar yoğun şekilde kullanılıyor, kullanılacak o zaman burada hukuki sonuçların ortaya çıkabilmesi ve takip edilebilmesi açısından herkesin ancak ve sadece gerçek kimlikleriyle yer alabileceği bir ortama dönüştürülmesi lazım” dedi.

ANONİM HESAPLARDAN MİLLETE SÖVÜYORLAR

Anonim hesapların olduğu bir ortamın suistimale açık olduğuna vurgu yapan Şentop, “Yani bir kişi size hakaret ediyor ama kim olduğunu bulamıyorsunuz. Bunun belirlenebilir olması lazım. Bundan yararlanan, bunu kötüye kullanan insanlar var. 'Nasıl olsa beni bulabilmeleri mümkün değil. Bu bakımdan ben tamamen keyfi davranabilirim. Ona buna hakaret edebilirim, sövebilirim.' diyorlar. Bu boyutu önemli. Gerçek hayattaki eylemlerin hukuki karşılığı neyse sosyal medyada da internet ortamında da o olmalı diyorsak hukuken gerçek kişilerin muhatap olması lazım. Kuruluşların diğerlerine müsaade etmemesi lazım” dedi.

“SOSYAL MEDYA ŞİRKETLERİ TÜRKİYE’NİN KANUNLARINA UYACAK”

Türk Ceza Kanunu'nda hakaret ve sövme konusunda yeterli düzenlemelerin bulunduğunu ancak konunun soruşturulması ve sonuç alınmasıyla ilgili sıkıntıların yaşandığını belirten Şentop, “Mahkemenin, savcılığın talep etmiş olduğu şeyin ulaştırılması, bilginin verilmesi lazım. Yani hukukun işlemesi lazım. Çok uluslu bir şirket, Türkiye'de faaliyet gösteriyorsa Türkiye'deki hukuk kurallarına uyacak. 'Hayır, ben bu ülkenin kurallarını tanımıyorum. Kuralları ben koyarım.' diyorsa o zaman hem ulusal hem de uluslararası düzeyde başka türlü çalışma yapmak lazım. Konunun çok boyutlu konuşulması gerekiyor ama benim kanaatim, yalnızca ulusal düzeyde değil, uluslararası düzeyde de bazı çok taraflı anlaşmalarla bu konunun düzenlenmesi gerekiyor” diye konuştu.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz