Sosyal medya devleri çöktü! İşte 6 saatlik kesintisinin nedeni

Sosyal medya devleri çöktü! İşte 6 saatlik kesintisinin nedeni

Sosyal medya platformları Instagram, Facebook ile mesaj uygulaması WhatsApp, yaklaşık 6 saatlik erişim probleminin ardından tekrardan kullanıma açıldı. Facebook'tan kesintinin nedenine ilişkin ilk açıklama gelirken olaya ilişkin komplo teorileri de yanıt buldu.

Sosyal medyada dün akşam saatlerinde yaşanan Kesinti, dünya genelinde büyük bir kaos yaşanmasına yol açtı. Kullanıcılar; Instagram, Facebook ve WhatsApp'a 18.44'ten itibaren yaklaşık 6 saat erişim sağlayamadı.

Dünya nüfusunun büyük bir bölümünün aktif olarak kullandığı bu uygulamalarda yaşanan kesinti iletişim alanında büyük problemlere yol açtı. Kesinti spekülasyonlara neden olurken, bilgisayar korsanlarının bu platformlardaki 2,5 milyar insanın bilgisini çaldığı yönündeki haber de endişeleri artırdı.

BEYAZ SARAY'DAN DA YORUM GELDİ

Bu sırada Beyaz Saray'dan yapılan eleştirel açıklamada da, "Sosyal medya kendi kendini düzenleyemiyor, son olaylarda bu kendini gösterdi" ifadeleri kullanılırken ABD Başkanlık Sarayı'nın da olaya ilişkin yorum yapması sorunun ciddi olduğu izlenimi uyandırdı.

Buna karşın tüm dünyanın dikkat kesildiği kesinti yaklaşık 6 saat sonra giderildi. Facebook, İnstagram ve Whatsapp  01.30'da yeniden erişime açıldı.

Gelişme sonrası Facebook'tan resmi bir açıklama da geldi. Açıklamada "Şu anda açıklığa kavuşturmak istiyoruz, bu kesintinin temel nedeninin hatalı bir yapılandırma değişikliği olduğuna inanıyoruz" ifadelerine yer verildi.

Bir anlamda Facebook, erişim sorununa neden olan sorunun şirket için bir hata olduğu ihtimaline işaret etti. Aynı açıklamada "Bu kesinti süresinin bir sonucu olarak kullanıcı verilerinin güvenliğinin ihlal edildiğine dair hiçbir kanıtımız yok" ifadelerine yer veren Facebook yöneticileri, 1.5 milyar kullanıcının verilerinin çalındığı iddialarına da son noktayı koydu.

FACEBOOK BORSADA ÇAKILDI

İnternet kesintilerini ve kesintilerin etkilerini izleyen NetBlocks, WhatsApp, Instagram ve Facebook kesintisinin küresel ekonomiye maliyetinin 160 milyon Dolar olduğu tahmininde bulundu. Facebook'un hisseleri yüzde 5'e yakın değer kaybetti. Şirketin piyasa değeri saatler içerisinde 967 milyar dolardan 916 milyar dolara kadar geriledi. Bu kayıp Facebook'un kurucusu ve CEO'su Mark Zuckerberg'in kişisel servetinden 7 milyar doların buhar olmasına neden oldu.

"FACEBOOK İNTERNETTEN SİLİNDİ"

Geçtiğimiz saatlerde bir siber güvenlik firmasının üst düzey yetkilisi Dane Knecht, internet trafiğini ulaştırmak üzere ağlar tarafından kullanan Facebook Sınır Geçit Protokolü yollarının 'internetten çekildiğini' ifade etmişti.İngiliz Daily Mail gazetesinin haberine göre; siber güvenlik uzmanı Kevin Beaumont, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, "Bu çok büyük bir konfigürasyon hatasına benziyor, Facebook şu sıralar esasen internette yok" ifadelerini kullanmıştı.

TWITTER ETKİNLENMEDİ

Diğer yandan kesinti esnasında erişim sorunundan etkilenmeyen Twitter, resmi hesabından "Gerçekten herkese merhaba" paylaşımında bulundu. Bir süre sonra WhatsApp'ın resmi hesabından gönderinin atlına "Merhaba" yanıtı geldi.Twitter CEO'su Jack Dorsey de WhatsApp'ın uçtan uca şifreleme yöntemine gönderme yaparak, "Bu konuşmanın şifrelenmesi gerektiğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

 

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz