Şiddet görme riski olan kadınlar için erken müdahale dönemi

Şiddet görme riski olan kadınlar için erken müdahale dönemi

81 ile gönderilen “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele” konulu genelge kapsamında şiddet mağdurları veya şiddet görme riski taşıyan kadınlar tespit edilerek bu kişiler önleyici tedbirler alınacak.

 

 

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, 81 İl Müdürlüğü'ne “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele” konulu genelge gönderdi.

BAKAN YANIK: KURUMSAL ALTYAPIYI GÜÇLENDİRİYORUZ

GFenelgeye ilişkin açıklamalarda bulunan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, aile kurumunun temellerini sarsan aile içi ve kadına yönelik şiddetle mücadelenin her zaman öncelikli meselelerinden biri olduğunu söyleyerek, “Koruyucu ve önleyici hizmetlerle kurumsal altyapıyı güçlendiriyoruz” dedi.

SAHA PERSONELLERİ AKTİF ROL ALACAK

Bakan Yanık, “Bakanlık olarak hazırladığımız genelge ile şiddetle mücadelede kurumlar arası koordinasyon ve işbirliğinin güçlendirilmesini hedefliyoruz. 3 bin 500 ASDEP personelimizi bu alanda aktif kullanarak mücadeleyi sahada bir üst aşamaya taşıyoruz. Ayrıca, kadına yönelik şiddetle mücadeleye erkeklerin daha yoğun katılımını sağlamak üzere farkındalık ve bilinçlendirme çalışmaları yapacağız” ifadelerini kullandı.

Genelgede şiddet mağdurlarına daha etkin hizmet sunulmasını, şiddetle mücadelede kurumlar arası koordinasyon ve işbirliğinin etkinleştirilmesini ve şiddetin önlenmesinde toplumsal farkındalığın artırılmasını hedefleyen tedbirler de yer alıyor.

Genelge kapsamında alınacak tedbirlerden dikkat çekenler şöyle:

İRTİBAT NOKTALARI DAHA ETKİN HALE GELECEK

-Sosyal Hizmet Merkezleri bünyesinde oluşturulan şiddetle mücadele irtibat noktalarının daha geniş kitlelere hizmet sunması sağlanacak.

-ASDEP personeli saha çalışmalarında şiddet mağdurları veya şiddet görme riski taşıyan kişileri tespit ederek, risk odaklı çalışma anlayışı ile gerekli yönlendirmeleri yapacak ve gerekli durumlarda müdahale edecek.

ŞİDDET MAĞDURLARINA İSTİHDAM DESTEĞİ

-Alo 183 Sosyal Destek Hattı’nın bilinilirliği artırılacak.

-Mağdurun ekonomik açıdan güçlenmesi için gerekli adımlar atılacak. Bu kapsamda Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri tarafından, vakıflar ve tüzel kişilerle gerekli iş birliği sağlanacak.

-Şiddet mağduru kadınların istihdama katılımı için mevcut kurslarda, kontenjanlarda ve uygulamalarda öncelik tanınacak.

YENİ KONUKEVLERİ KURULUYOR

-Nüfusu 100.000’in üzeri olan il ve ilçe belediyelere konukevi açma konusunda bilgilendirme ve rehberlik sağlanacak.

-Haklarında barınma yeri sağlanması kararı verilen kişilere, afet ve acil durumlarla mücadele dönemleri de dahil olmak üzere ilde bulunan konukevlerine ihtiyaç halinde ek olarak kamu kurum ve kuruluşlarına ait sosyal tesis, yurt gibi yerlerde barınma hizmeti sunulacak.

ERKEKLER DE EĞİTİLECEK

-Şiddetin önlenmesinde erkek katılımını sağlamak için çocuk, genç ve yetişkin olmak üzere tüm yaş grubundan erkeklere yönelik bilinçlendirme ve farkındalık artırma çalışmaları yapılacak.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz