Sayıştay’dan ‘hatalı döviz kuru’ iddiası

Sayıştay’dan ‘hatalı döviz kuru’ iddiası

Sayıştay’ın 2020 yılına ait raporunda Avrasya Tüneli’nde geçiş ücretlerinin belirlenmesinde kullanılan döviz kurlarının hatalı olduğu belirtildi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın 2020 yılı faaliyetlerine ilişkin Sayıştay’ın denetim raporunda önemli tespitler yer aldı. Raporda, Avrasya Tüneli garanti ödemelerinde kullanılacak araç geçiş ücretinin ihale şartnamesi doğrultusunda hazırlanan Uygulama Sözleşmesi hükümlerinden açıkça tespit edilemediği belirtildi. Bu sebeple şirket ile imzalanan İşletme Protokolü’nde hükümler ihdas edildiği, ancak garanti ödemesi hesabında kullanılacak araç geçiş ücretinin tespitine ilişkin İşletme Protokolü’yle getirilen hükmün; Uygulama Sözleşmesi hükmüne uygun olmadığı ileri sürüldü.

13 MİLYON LİRA FAZLA TAHSİL EDİLMİŞ

Hatalı döviz kuru nedeniyle 2020 yılı şubat ve haziran arası dönemde otomobillerden 4,50 TL, minibüslerden 6,80 TL fazla ücret alındığı tespit edildi. Bu şekilde tahsil edilen fazla ücret tutarının ise 13 milyon 100 bin lira olduğu aktarıldı.

Gerek bakanlık ile şirket arasında ayrı bir İşletme Protokolü akdedilmesinin, gerekse de İşletme Protokolü’nde garanti ödemesi hesabında esas alınacak geçiş ücretinin belirlenmesine ilişkin yapılan düzenlemenin mevzuata uygun olmadığı belirtildi. Rapora göre, Avrasya Tüneli’nde ocak ayında bir önceki yılın geçiş ücreti, Şubat – Haziran döneminde de o yıl için belirlenen güncel geçiş ücreti uygulanıyor. Yılın ilk yarısında döviz kurundaki artış yüzde 5’i aşarsa Temmuz – Aralık döneminde güncel döviz kuru üzerinden hesaplanan geçiş ücreti uygulanıyor. Vatandaşlar, bu ücretler üzerinden ödeme yapıyor.

ÜCRETLERE DÖVİZ KURUNDAKİ ARTIŞ YANSITILMIŞ

Sayıştay raporunda, ihale şartnamesine uygun hazırlanan uygulama sözleşmesi’nde garanti ödemesinin “o yıl için geçerli olan araç geçiş ücreti” üzerinden yapılacağının belirtilmesine karşın, yılın tamamına ait araç garanti bedelinin döviz kurlarındaki artışı da yansıtacak şekilde belirlenen ücret üzerinden yapıldığı, bunun ise Uygulama Sözleşmesi’ne aykırı olduğu belirtildi.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz