Salya istilası büyüyor! Kâbusun en çarpıcı görüntüsü!

Salya istilası büyüyor! Kâbusun en çarpıcı görüntüsü!
NotHaber

Marmara Denizi'nde etkili olan ve endişeye neden olan deniz salyası Erdek Körfezi'nde ölçüm cihazının su altına inmesine engel oldu.

Marmara Denizi'nde etkili olan ve endişeye neden olan Deniz Salyası Erdek Körfezi'nde ölçüm cihazının su altına inmesine engel oldu.

Deniz salyalarının arasından yürümeye çalışırken çekilen görüntüsünü sosyal medya hesabından paylaşan Prof. Dr. Mustafa Sarı ise, korkutan gerçeğe dikkat çekti. Prof. Dr. Sarı, deniz salyasının 3 nedenden dolayı bu kadar yayıldığını söyleyerek, "Birincisi artık iki buçuk derece daha yüksek sıcaklıkta. İkincisi, Marmara Denizi'nin orijinal yapısı. Üçüncü ise denizdeki besin yükü.'' ifadelerini kullandı.

ATIK SORUNUNA DİKKAT ÇEKTİ

Marmara Denizi'ndeki deniz salyası kabusu, her geçen gün büyüyor. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı'nın Erdek Körfezi'ni saran deniz salyalarının arasından yürümeye çalışırken çekilen görüntüleri, Marmara Denizi'ndeki tehlikenin geldiği korkunç boyutu gözler önüne serdi. DHA'ya konuşan Prof. Dr. Mustafa Sarı, deniz salyasının 3 nedenden dolayı bu kadar yayıldığını söyleyerek, "Birincisi, Marmara Denizi'nde 40 yıllık ortalama sıcaklık verilerini dikkate aldığımızda, deniz suyu, diğer yıllara göre artık iki buçuk derece daha yüksek sıcaklıkta. İkincisi, Marmara Denizi'nin orijinal yapısı. Üçüncü ise denizdeki besin yükü. Azot, fosfor, evsel ve endüstriyel atıkların denize karışmasıyla ortaya çıkan besin elementlerinin miktarının çok yüksek olması" dedi.

"YÖNETMELİK DEĞİŞMELİ"

Kullanılan arıtmaların Marmara Denizi'nin orijinal yapısına uygun olmadığını belirten Prof. Dr. Mustafa Sarı, şunları söyledi: "Denizlerimizde şu an kullanılan arıtmaların bir kısmı biyolojik arıtma. Deşarj edilecek olan atığın sınır değerlerinin çok çok düşük olması gerekiyor. Halbuki biz şu anda Marmara Denizi'nin sınır değerlerinin çok üstünde atık deşarj ediyoruz. Su kirliliği yönetmeliği hükümlerindeki sınırları bile uygulamadık. Şimdi yapmamız gereken şey, Marmara Denizi çevresindeki bütün kuruluşların bir araya gelip, bir karar alması lazım. Bu kararla Müsilaj ile mücadele için atık yönetim politikamızı değiştirmemiz gerekiyor."

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz