Saadet Partisi: Türkiye, Afganistan'ın yanında olmalı

Saadet Partisi: Türkiye, Afganistan'ın yanında olmalı

Saadet Partisi Genel Başkanvekili Sabri Tekir, "Türkiye'nin, kardeş ülke Afganistan'ın yanında olması gerekmektedir." şeklinde konuştu.

Saadet Partisi Genel Başkanvekili Sabri Tekir, Afganistan'da yaşanan gelişmeleri değerlendirdiği konuşmasında Türkiye'nin, Afganistan'ın yanında olması gerektiğini vurguladı.

Konuşmasının devamında ilişkilerin geliştirilmesi ve var olan ilişkilere zarar vermeyecek bir tutum sergilenmesi gerektiğini belirten Tekir, "Türkiye'nin arabuluculuk rolü üstlenmesi ve Afganistan’ın huzur ve barışa bir an önce kavuşması için elinden gelen her türlü gayreti göstermesi gerekmektedir." ifadelerini kullandı.

"TÜM İSLAM DÜNYASI BİR ARAYA GETİRİLMELİ"

Afganistan'da yaşanan olayların devamında Türkiye'nin bu konuda net bir politikasının olmadığını söyleyen Tekir, "İktidarın dış politika hedef ve araçlarını belirlerken; hamasi nutuklarla politika belirleme cihetine gitmesi, bölgesel dengeler yerine ABD menfaatlerini öncelemesinin bir sonucu olarak Afganistan’da da ciddi bir krizle karşı karşıya gelmiş bulunmaktadır. Bu noktadan itibaren izlenecek yol haritası itibariyle şunu ifade etmek istiyorum:

  • Türkiye’nin kardeş ülke Afganistan’ın yanında olması gerekmektedir. İlişkilerini geliştirmesi ve var olan ilişkilere zarar vermeyecek bir tutum sergilemelidir.
  • Ülkenin ve bölgenin barış ve istikrara kavuşması noktasında arabuluculuk rolü üstlenmesi ve Afganistan’ın huzur ve barışa bir an önce kavuşması için elinden gelen her türlü gayreti göstermesi gerekmektedir.
  • Askeri personelimizin herhangi bir zarar görmesinin önüne geçecek diplomatik adımların atılması gerekmektedir.
  • Afganistan’ın yeniden toparlanması, huzur, istikrar ve asayiş içinde bulunması için ülkemiz başta olmak üzere tüm İslam dünyasının bir araya getirilerek somut adımların atılması gerçekleşmelidir. Bunu temin edecek olan da sadece Türkiye Cumhuriyeti’dir.
  • D-8 ve İslam İşbirliği Teşkilatları başta olmak üzere diğer uluslararası teşkilatların Afganistan gündemi ile acil bir araya gelmesi ve Afganistan’ın normal bir düzene intikalinin gerçekleştirilmesi gerekmektedir." şeklinde konuştu.

"ABD'NİN İPİYLE KUYUYA İNİLMEZ"

Konuşmasının devamında bu sürecin herkes için ders niteliğinde olduğunu belirten Tekir, "Türkiye’nin ABD eksenli dış politika stratejisini acilen gözden geçirmesi gerekmektedir. Bu coğrafyada ABD’nin ipi ile kuyuya inilmeyeceği çok açıktır ve bu Afganistan meselesinde açıkça kendisini göstermiştir. Daha bir ay önce Biden Kabil’i savunacaklarını söylerken bugün apar topar ülkeyi terk etmek mecburiyetinde kalmışlardır. O nedenle Türkiye’nin dış politika çizgisini yeniden çizerken bu noktayı esas almak sureti ile ABD dışında başka güçlerle de etkin bir şekilde iş birliğini geliştirmesi gerekmektedir." cümlelerini kullandı.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz