Rektör İnci: Boğaziçi Üniversitesi bursları kesilmedi

Rektör İnci: Boğaziçi Üniversitesi bursları kesilmedi
NotHaber

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Mehmet Naci İnci, protestolara katılanların Boğaziçi Üniversitesi bursları kesildi iddialarını reddetti. Bursların verilmeye devam ettiğini söyledi.

Melih Bulu’nun ardından üç hafta önce göreve atanan Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Mehmet Naci İnci, geçmişte yaşanan üniversitedeki rektör krizini ve yönetim anlayışını anlattı. Melih Bulu döneminde yönetimde olduğu için kendisine yönelik tepkilerin devam ettiğini belirten İnci, “Bunda da biz zorluk çekiyoruz. Bir türlü kendimizi anlatamıyoruz. Diyoruz ki 'Üniversitenize sırtınızı dönerek sahip çıkamazsınız. Onu koruyamazsınız. Gidip sahiplenmeniz lazım. Öğrencine, öğretim üyesine, idari personeline hizmet edeceksin. Ar-Ge ve projelerine hizmet etmelisiniz. Her şeyiyle ilgilenmek zorundasınız. Birilerinin bunu yapması gerekiyor. Sahip çıkarak üniversitenizi ileriye götürebilirsiniz. Sırtınızı çevirerek, üniversitenizi çöküşe terk edemezsiniz.

İNCİ: BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ BURSLARI KESİLDİĞİ İDDİASI GERÇEĞİ YANSITMIYOR

Bazı öğrencilerin burslarının kesildiğine yönelik iddiaları yanıtlayan İnci, “Hayır. Söz konusu değil. Bizim kendi vakfımızın şartlı bağışları var, öğrenci bursları. 7 bin 548 adet burs veriliyor. Bunların verildiği öğrenci sayısı da 4 bin 180. Burslar farklı olduğundan adetler de farklı. Bu bursların verilmesi tamamen şeffaf kriterlere göre yapılıyor. Bizim çok düzgün işleyen bir burs komitemiz var. Onlar değerlendirirler ve ihtiyaç sahibi öğrencilere burslarını verirler. Onlar da herhangi bir aksama ve kesilme söz konusu değil. Burslarda kesilme ve vermeme gibi bir şey yok. Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun bursları var. Bunlar bizim tasarrufumuzda olan bir şey değil” diye konuştu.

“EYLEMDEKİ ÖĞRENCİLERİ AFFETTİM”

Öğrencilerle ilgili disiplin soruşturmalarından vazgeçme nedenini açıklayan İnci, “Biz evlatlarımızı neden cezalandıralım, neden zorluğa girmelerini ve ceza almalarını isteyeyim ki? Hiçbir anne-baba bunu istemez. Sonuçta biz öğretim üyeleri olarak onları evlatlarımız olarak görüyoruz. Onlara neden ceza verelim? Fakat buranın da bir işleyişi var. Siz bazı kuralları koymazsanız, kurumunuzu yönetilmez hale getirirsiniz. Bu da sadece kuruma değil, herkese zarar verir. Benim şahsıma olan bütün şeylerden vazgeçtiğimi ilgili fakültelere bildirdim. Bunun hukuksal bir süreci var. Komisyonlar var, onlar değerlendirirler ama bunu deklare ettim. Gerekli yerlere de bildirdim. 'Bir şey talep etmiyorum. Ben bunları affettim. Hiçbir işlem yapmayın.' dedim.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz