Profesör Ekuklu: Aşıda ‘ÇİP olduğuna dair elimizde kanıt yok!

Profesör Ekuklu: Aşıda ‘ÇİP olduğuna dair elimizde kanıt yok!
NotHaber

Prof. Dr. Galip Ekuklu aşı karşıtlarının iddialarını gündeme getirerek “Sosyal medyada aşının içinde 'çip' olduğu söyleniyor ama bugüne kadar bununla ilgili elimizde bir kanıt yok” dedi.

Vaka sayılarında aşı olmayanların yüksek oranda bulunması aşılamanın önemini bir kez daha gündeme getirdi. Bir taraftan da aşı karşıtlığının yaygın olarak yaşandığı gözlemleniyor. Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Galip Ekuklu aşır karşıtlarının iddialarını gündeme getirerek “Özellikle sosyal medya üzerinden aşı karşılığı pompalanıyor. İnsanlar bunun içinde 'çip' olduğunu, yan etkilerinin olduğunu düşünüyor ama bugüne kadar bununla ilgili elimizde bir kanıt yok. Yapılmış bütün çalışmalar şu anda kullanımda olan tüm aşıların etkili olduğunu gösteriyor” diye konuştu.

EKUKLU: KOVİD-19’DAN HAYATINI KAYBETMEK DE VAR

Aşının yan etkisi var iddiasını da değerlendiren Profesör Galip Ekuklu, “Her ilacın yan etkisi vardır. En basit bir ağrı kesicinin bile yan etkileri vardır. Onun için 'aşının yan etkisi var, bunu yaptırmayalım' demek yerine terazinin öbür kefesine bakacağız. Bu kefede aşı ve aşının yan etkileri var, öbür kefede Kovid-19 olmak var, hayatını kaybetmek var" diyerek aşı olmanın önemine değindi.

“TÜRKİYE’DE ANORMAL BİR YAN ETKİ GÖRÜLMEDİ”

Ekuklu, aşılanma sonrası genellikle enjeksiyon yerinde basit ağrılar, halsizlik ve baş ağrısı gibi yan etkiler görüldüğünü, Türkiye'de 60 milyondan fazla aşı uygulamasında bugüne kadar anormal bir yan etkiye rastlanmadığını ifade etti.

“SALGININ BİTMESİ İÇİN TOPLUMUN YÜZDE 80’İ AŞILANMALI”

Aşılama sürecinin çok iyi başladığını hatırlatan Ekuklu, "Aşı yapılınca zannedildi ki salgınla ilgili bir önlem alınmasına artık gerek kalmadı. Nitekim bu açılmalarda, bayramlarda, vatandaşlarımızın maskeyi ve sosyal mesafeyi dikkate almadıklarını gördük. Oysa bütün bu önlemlerden vazgeçebilmek için toplumun en az yüzde 75-80'i aşılanmalı. Başkalarının sağlığına saygı göstermek için, daha da önemlisi kendi sağlığımızı korumak için aşılarımızı hızlı bir biçimde yaptırmamız lazım " diyerek vatandaşları aşı olmaya çağırdı.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz