Pandemi ne zaman bitecek?

Pandemi ne zaman bitecek?
NotHaber

Pandemi ne zaman bitecek? Bu soruya Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof. Dr. Alpay Azap, “Aşılanma ve birkaç ay içinde kullanıma girecek yeni ilaçlar sayesinde Kovid salgınının önümüzdeki 6-9 ay içinde mevsimsel bir hastalığa dönüşeceğini tahmin ediyoruz” diye yanıt verdi.

 

Tüm dünya ‘Koronavirüs Salgını ne zaman bitecek?’ sorusunun cevabını merak ederken Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof. Dr. Alpay Azap’tan bir yanıt geldi. Azap, Kovid-19 salgınının aşılanma ve birkaç ay içinde kullanıma girecek yeni ilaçlar sayesinde önümüzdeki 6 ila 9 ay içinde mevsimsel bir hastalığa dönüşeceğini tahmin ettiklerini söyledi.

ALPAY AZAP: AŞIDAN KAÇAN BİR VARYANT BİZE 1 YIL KAYBETTİRİR

Salgının bitiş süresinin uzama ihtimaline de değinen Azap, “Ancak aşıdan kaçan yeni bir varyant çıkarsa bize fazladan en az 1 yıl kaybettirir. Bu nedenle aşılanma ve korunma önlemlerine devam etmek çok önemli. Mu varyantını henüz endişe verici bir varyant olarak görmüyoruz. Delta gibi hızlı yayılabilen bir varyant değil, nüfusun çoğunluğunda kısa sürede baskın hale gelmesini beklemiyoruz. Ama yayılırsa yeni özellikler edinip baskın hale geçebilir o nedenle dikkatle izlenmesi gerekiyor. Delta varyantının Alfa varyantını süpürdüğü gibi Mu varyantı da Delta'yı süpürebilir. Bu da aşıların etkisini azaltabilir. İşte bizim bütün gayretimiz, bütün dünyanın gayreti, aşıdan kaçan daha bulaşıcı varyantlar çıkmadan önce salgını kontrol altına alabilmek” diye konuştu.

AŞI OLAN KORONA BULAŞTIRIYOR MU?

Aşı karşıtlarının "Aşılananlar da bulaştırıyor, hastalanıyor, aşı işe yaramıyor" iddialarını yanıtlayan Prof. Dr. Azap, “Bu çok yanlış bir iddia. Aşılananlar hastalansa da her zaman aşılanmayanlara göre daha az bulaştırıyor. İngiltere'de çok güzel bir çalışma şunu gösterdi bize, aşılanmış bir birey hastalansa aynı hanede ev halkına hastalığı bulaştırma riski aşısızlara göre yarı yarıya düşük. Yani bir evde 4 kişi yaşıyorsa, aşılanmamış biri hastalığı 2 kişiye bulaştırırken aşılı birey sadece 1 kişiyi enfekte ediyor. Aşılar hastalanma riskini yüzde 60'dan fazla azaltıyor. Ayrıca hastalansanız dahi kesin olarak hafif geçirmenizi sağlıyor. Hastalığı şiddetli geçirdiğiniz zaman hasar kalma riski çok daha yüksek. Akciğerlerde hasara, felç gibi, kalp krizi gibi durumlara sebep olabiliyor. Dolayısıyla hafif geçirdiğiniz zaman, bunlardan da korunuyorsunuz” dedi.

SEYAHAT İÇİN 4. DOZ AŞI ŞART MI?

BioNTech aşısında iki dozun üzerine 3. dozun henüz gerekli olmadığını da aktaran Azap, "Çünkü mRNA aşılarında 2 dozun da ağır hastalık ve ölümden korumaya etkisi epeyce uzun devam ediyor. Ama bazı risk gruplarına yapılması faydalı olabilir. Dünyanın tamamında aşılamayı belli bir orana ulaştıramadan üçüncü dozlara geçseniz bile, aşılanmanın düşük yapıldığı ülkelerde virüs değişime uğrayıp aşıdan kaçabilir hale gelecek. Ondan sonra da siz toplumun yüzde 90'ını 3 doz aşılsanız bile insanlar hasta olacak. Bütün aşılama çöpe gitmiş olacak. Biz KLİMİK Derneği olarak da zaten özellikle Sinovac sonrası 3. Dozunu BioNTech ile olanların 4 dozdan kaçınması gerektiğine dikkat çektik. Maalesef dünya bu konuda çok kötü bir sınav veriyor. Seyahat gerekliliği yüzünden insanlar gerekmediği halde 4. dozlarını olmak zorunda kalıyorlar. DSÖ gibi kurumların bunu düzeltmesi lazım" diyerek uyarıda bulundu.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz