Otomatik bilgi paylaşımı başladı! 7 milyon gurbetçi endişeli

Otomatik bilgi paylaşımı başladı! 7 milyon gurbetçi endişeli
NotHaber

Avrupa'da yaşayan 7 milyon gurbetçi 'Otomatik Bilgi Paylaşımı' anlaşmasının yürürlüğe girmesiyle zor durumda kaldı. Gurbetçiler, Türkiye’deki banka hesap bilgilerini 30 Eylül'den itibaren yaşadıkları ülke idarelerine bildirmeye başladı. Bildirim yapmayan ya da yanlış eksik veya yanlış bildirim yapan birçok gurbetçi işsizlik maaşını hatta vatandaşlık hakkını kaybetme riski ile karşı karşıya.

Türkiye'nin,  2019 yılında imzaladığı küresel vergi kaçakçılığıyla mücadeleyi hedefleyen 'Finansal Hesap Bilgilerinin Otomatik Değişimi Anlaşması yürürlüğe girdi. Böylece yurt dışında yaşayan 7 milyon Türk vatandaşının finansal bilgileri 30 Eylül'den itibaren AB ülkeleri, İngiltere, ABD ve Kanada ile paylaşılmaya başlandı.

Diğer yandan bu durum, birçok Gurbetçiyi eksik belgeler nedeniyle endişeye sevk etti. Nitekim kaynağı belgelenmeyen para, sahibini 'vergi kaçıran' durumuna düşüreceğinden, paranın miktarına göre, ağır vergi cezaları gündeme gelebilecek. 

SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR

Yurt dışında yaşayan Türklerin, ilk olarak banka hesabındaki para bildirilecek. 1000 doları aşan tüm paralar bildirilecek. 1 ya da 5 hesap varsa, tamamı bildirilecek. Ardından ilgili maliyeler bunun dökümünü isteyecek. Verilmezse, ortalama ve yüksek bir vergi çıkarılacak. Döküm verilirse, tek tek gelen paraların kaynağı sorulacak. Banka hesapları dışında ortaklık, gelir getiren herhangi bir finansal varlık, altına dayalı banka hesabı varsa onlar da bildirilecek.

TBMM Dışişleri Komisyonu üyesi de olan Utku Çakırözer bu konuyla ilgili meclise soru önergesi göndermiş, Maliye Bakanı Lütfi Elvan bu önergeye "Uluslararası yükümlülüklerimize uygun olarak 2019 yılına ilişkin bilgilerin paylaşımına başlanmış olup, 2020 ve 2021 yıllarına ilişkin bilgilerin ise bilgi değişimi takvimine uygun olarak sırasıyla 30/09/2021 ve 30/09/2022 tarihlerine kadar paylaşılması öngörülmektedir” cevabını vermişti.

HANGİ FİNANSAL BİLGİLER PAYLAŞILIYOR?

Gelir İdaresi (GİB) Başkan Yardımcısı İdris Şenyurt ise Otomatik Bilgi Paylaşımında her yıl bir önceki yılın bilgileri veriliyor. Bilgi paylaşımına 2018 yılı verileriyle başlanacaktı. Ancak 2019 yılına revize edildi. Şimdi bu ülkelerde yaşayan vatandaşlarımızın Türkiye’deki 2019’dan itibaren olan verilerini paylaşıyoruz.

GAYRIMENKUL BİLGİSİ PAYLAŞILMAYACAK

Bilgi değişimi kapsamında finansal kuruluşlardaki hesapların bakiyeleri bildiriliyor. Banka hesabında, Türkiye’de aldığı emekli aylığı varsa onlar da bildirilecek. Ancak vatandaşlarımızın gayrimenkul bilgileri ise paylaşılmayacak.

Sözleşmenin temel prensibi gereği, elde edilen bilgiler sadece vergi amaçlı kullanılabilecek. Bu bilgiler vergi dışındaki amaçlar için sadece ilgili ülkenin izni olursa kullanılabilecek.

BİN DOLAR ALT SINIRI

Karara göre, Türkiye’deki bankalar ve finans kurumları, yurt dışında yaşadığını tespit ettikleri kişilerin, 1000 doları aşan hesaplarını önce Ankara’ya verecek. Gelir İdaresi Başkanlığı da, bunları ilgili ülkelere gönderecek.

Almanya, Belçika, Fransa, İsviçre, Hollanda, Avusturya, İngiltere, ABD, Kanada, İsveç, Norveç, Danimarka, Avustralya’da yaşayan Türklerin bütün banka bilgileri, ilgili maliye birimlerine iletilecek. Bilgi paylaşımı adrese göre yapılacak. Türkiye’de ikamet eden birinin banka bilgisi ise verilmeyecek.

GURBETÇİLER NE YAPMALI?

Gurbetçiler, bir an evvel eksik bilgi ve belgeleri tamamlamamaları durumunda illegal duruma düşebilecek. Bu da önemli hak kayıplarına neden olabilecek. Bunlar arasında bulundukları ülkenin vatandaşlığından çıkarılma ve işsizlik maaşının kesilmesi gibi yaptırımlar da mevcut.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz