Okullarda salgına karşı hangi önlemler alınacak?

Okullarda salgına karşı hangi önlemler alınacak?
NotHaber

Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı, "Kovid-19 Salgınında Okullarda Alınması Gereken Önlemler Rehberi" hazırladı. İl milli eğitim müdürlüklerine gönderilen rehberde önemli birçok tedbir yer alıyor.

Korona salgınına karşı hazırlanan "Kovid-19 Salgınında Okullarda Alınması Gereken Önlemler Rehberi", Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı tarafından il milli eğitim müdürlüklerine gönderildi. Rehberde, öğretmenler, eğitim personeli, kantin çalışanları ve öğrenci servisi personeli ile öğrencilerle aynı evde yaşayanların tam doz aşılarının tamamlanmış olması önerildi. Rehberde ele alınan diğer konular arasında ders sürelerinin 40 dakikayı aşmaması, öğrencilerin evde egzersiz yapmaya özendirilmesi vb. yer alıyor.

AŞI OLMAYANA PCR TESTİ

Rehbere göre, öğrencilerle bir araya gelmesi zorunlu olan öğretmen ve okul çalışanlarının aşı olmamaları durumunda, haftada iki kez PCR testi ile taranmaları istenecek ve sonuçlar okul tarafından gerekli işlemler yapılmak üzere kayıt altında tutulacak.

OKULDA Maske ŞART

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullardaki tüm öğrenciler okula maske ile gelecek ancak gelişimsel sorunu olan veya maske takmakta zorlanan çocuklar için istisna olabilecek. Tıbbi nedenlerle maske takamayan ve bu durumu doktor raporu ile kayıt altına alınmış öğrencilerin mümkünse yüz koruyucu kullanımı sağlanacak.

Öğretmenlerin ise aşı durumu fark etmeksizin okul bahçesine girdikleri andan itibaren sürekli olarak maske takmaları gerekiyor. Farklı dersliklere girerken ve maskenin nemli olduğu durumlarda ise sürekli maske değişimi yapılması gerekecek.

Ayrıca rehbere göre, veli ve ziyaretçilerin, salgın döneminde mümkün olduğu kadar okul bahçesi de dahil okul içerisine girişlerine izin verilmeyecek.

TOPLU HALDE DURULMASI ÖNLENECEK

Rehberde okul ortamında sağlanacak mesafeye ilişkin önlemlere de yer verildi. Buna göre okula giriş, çıkış ve teneffüslerde sosyal mesafenin korunması için gerekli düzenlemeler yapılacak. Okul bahçesinde ve çevresinde öğrencilerin, öğretmenlerin, diğer çalışanların kalabalık gruplar oluşturması önlenecek.

Vaka hızının ve bulaşma riskinin yüksek olduğu ya da vaka sayısında ani yükselme görülen bölgelerde il ve ilçe sağlık müdürlükleri koordinasyonunda gerekli tedbirler alınacak. Tükürük ve sekresyon çıkışına neden olabilecek şarkı söyleme gibi yüksek sesle yapılan egzersizler mutlaka açık alanda ve öğrencilerin arasında tercihen en az 2 metre mesafe bırakılarak yapılacak.

SINIFLARDA DOĞAL HAVALANDIRMA

Ders sırasında sınıf camları, öğrenciler açısından risk yaratmayacak şekilde, her türlü düşme ve travmayı önleyecek önlemler alınarak, mümkün olduğu kadar açık kalacak ve doğal havalandırma sağlanacak. Merkezi havalandırma sistemleri bulunan binalarda havalandırma, mümkünse yüzde100 taze hava sirkülasyonunu sağlayacak şekilde düzenlenecek. Havalandırma mümkün olan en düşük hızda çalıştırılacak. Havalandırma sistemi çalışıyor bile olsa açılabilen alanlarda camların açılması sağlanacak.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz