Müteahhitler iş bırakmaya hazırlanıyor

Müteahhitler iş bırakmaya hazırlanıyor

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu'ndan yapılan açıklamaya göre çimento fiyatlarındaki yüksek oranlı artışlara düzenleme getirilmezse ülke genelinde iş bırakma eylemi yapılacağı belirtildi.

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, inşaat sektörünün önemli girdilerinden Çimentonun fiyat artışlarındaki yüksek orandan şikayetçi olduklarını belirtti.

"İŞ BIRAKMAK DURUMUNDA KALACAĞIZ"

Yüksek girdi fiyatlarına karşı müteahhietleri eylem yapmaya çağıran Tellioğlu, Rekabet Kurumu'nu göreve çağırdı. Yetkililere de seslenen Tellioğlu, "Çimento sektörü eğer, yakın bir zaman diliminde, inşaat sektörünün, müteahhitlik sektörünün, kamunun, Ticaret Bakanlığımızın, ilgililerin bu konudaki telkinlerine uymaz, keyfe keder devam ederlerse, maalesef bizlerde sektör olarak iş bırakmak durumunda kalacağız" şeklinde konuştu.

Uygun gördükleri derneklere çağrıda bulunduklarını belirten İSKOM Genel Başkanı, "Türkiye genelinde bu ay içerisinde bir düzenleme yapılmazsa iş bırakarak aktif inşaatları durduracağız" dedi.

"BURADA BİR KARTEL VAR"

Küresel çapta üretim kapasitelerinin düşmesine sebep olan pandemi şartlarında fiyat artışlarını makul olarak karşıladıklarını belirten Tellioğlu, çimento sektörünce yapılan zammın ise diğer inşaat malzemelerine yapılan zamlara göre en az iki kat fazla olduğunu vurguladı.

Açıklamasının devamında Tahir Tellioğlu, "Dünyadaki pandemi sürecinin dar manadaki üretim meselelerinin iş kaybına dayalı fiyat artışlarını makul olarak karşılayabiliriz. Fakat çimento sektöründe geçen yıl 160 TL olan ton başı fiyatın, bugünlerde 450 TL'ye çıkmasını asla kabul etmiyoruz. Burada bir keyfilik, bir kartel, bir statüko, fahiş fiyat artışı vardır. Bundan yaklaşık bir ay önce Ticaret Bakanımız başkanlığında hem demir çelik hem de çimento sektörüyle üst üste iki toplantı gerçekleştirdik. Demir çelik sektörüyle yapılan toplantıda buradan çıkan kararlara demir çelik sektörü uydu. Onların girdilerinden dolayı fiyat artışlarını makul karşılıyoruz. Onlara müteşekkiriz. Fakat çimento sektörü için maalesef bunu söyleyemeyeceğiz. Çimento sektörünün bu noktada fırsatçılık yaptığını, insafsızlık yaptığını düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

Rekabet Kurumu'na seslenen Tellioğlu, "Buradan Rekabet Kurumu’na sesleniyoruz. Lütfen Rekabet Kurumu, çimento sektörünün geçen sene 160 TL olan ton fiyatının 450 TL'ye çıkmasının, zam gerekçelerini de, gölgeler arasında bir iş birliği, bölgeler arasında sevkiyatta sınır, yasak koymaları ve bu noktada beton sektörüne baskı yapmalarını da doğru bulmuyoruz. Bu, Türkiye'deki rekabet şartlarına çok aykırı bir durum. Rekabet Kurumu’nun gerekli incelemeleri yaptığını biliyoruz. Fakat çimento sektöründen bu durumunu düzeltecek net bir adımın atılmasını bekliyoruz." şeklinde konuştu.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz