Müsilajın tek çaresi biyolojik arıtma!

Müsilajın tek çaresi biyolojik arıtma!

Müsilajın etkilerini yakından görmek için Büyükada açıklarında dalış yapan TBMM Müsilaj Sorununu Araştırma Komisyonu Başkanı Mustafa Demir, “Müsilajın tek çaresi biyolojik arıtmadır” dedi.

Marmara Denizi’nde görülen en büyük çevre felaketlerinden biri olan Müsilajın etkilerini yakından görmek isteyen TBMM Müsilaj Sorununu Araştırma Komisyonu üyeleri Büyükada açıklarında dalış yaptı. Komisyon Başkanı Mustafa Demir ve beraberindeki üyeler öncelikli olarak Yenikapı Arıtma Tesisi’nde inceleme yaptı. Ardından tekneyle Büyükada'ya geldi. Burada Marmara Denizi'ndeki müsilaj sorunun etkilerine ilişkin gözlem yapmak amacıyla komisyon üyeleri dalış yaptı.

DEMİR: DENİZ ALTINDAKİ ETKİLERİ GÖZLEMLEDİK

Dalış sonrası bir açıklama yapan komisyon başkanı Mustafa Demir, 6 metre derine daldıklarını belirterek “Şu anda daldığımızda da ufacık parçacıklar halinde müsilajı görüyoruz. Aynı zamanda deniz altında bıraktığı etkiyi de görüyoruz. Fakat ne yaparsak yapalım müsilaja neden olan etkenlerin ki bunlar başta kirleticiler, Marmara Denizi'ni kirleten bu kirleticileri arıtmadan mümkün olmayacağını hepimiz biliyoruz” dedi.

TEK ÇARE BİYOLOJİK ARITMA

Marmara havzasında yaşayan 25 milyon nüfusun olduğunu anımsatan Demir, “Bu 25 milyon insandan kaynaklı evsel veya kentsel atıklar var. Sanayi ve endüstri atıklar var, tarımda uygulanan ilaçlar neticesinde şu veya bu şekilde denize ulaşan kirleticiler var. Bunların temizlenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Temel hedef şu anda fiziksel, mekanik arıtma değil, asıl önemli olan ileri biyolojik arıtmanın başta İstanbul olmak üzere tüm Marmara'da hayata geçirilmesi” diye konuştu.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz