Müsilajın ardından deniz marulu istilası! Deniz marulu nedir, faydaları nelerdir?

Müsilajın ardından deniz marulu istilası! Deniz marulu nedir, faydaları nelerdir?

İzmir'in Karşıyaka ilçesinde kıyıya yakın noktalar, “deniz marulu" adı verilen yosun türü nedeniyle yeşile büründü. Bu görüntüler karşısında İzmirli vatandaşlar şaşkınlık yaşarken “Deniz marulu nedir”, “Deniz marulunun faydaları nelerdir?” soruları gündeme taşındı.

Körfezde belli dönemlerde gözlemlenen aşırı alg çoğalması, yeniden ortaya çıktı. deniz marulu, Bostanlı Semti'nde kıyıya yakın noktalarda, tüm yüzeyi kapladı. Bunun üzerine İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri, deniz marullarının toplanması için çalışma başlattı. Deniz marulunu gören bölge sakinleri şaşkınlıkla karşılarken, arama motorlarında “Deniz marulu nedir?” sorusunun yanıtını arıyor. Konuya ilişkin tüm detaylar haberimizde.

“DENİZ MARULU BİR YOSUN TÜRÜ”

Manisa Celal Bayar Üniversites iFen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ergün Taşkın, deniz marulunun bir yosun türü olduğunu belirtti. Özellikle endüstriyel ve tarımsal faaliyetlerin yoğun olduğu bölgelerde deniz marulunun görülebildiğini aktardı.

“İNSANA YOK AMA EKOSİSTEME ZARARI VAR”

Öte yandan Taşkın, sözlerine şunları da ekledi, "İnsana doğrudan bir zararı yok ama ekosisteme zararı var. Çünkü karasal ortamdan yoğun şekilde besleyici element girdiği için bu fırsatçı tür, hızlıca artış gösteriyor. Artış gösterdiğinde halı gibi yüzeyi kaplıyor. Işığın suya girmesini engelliyor. Bu durum, diğer hassas türlerin gelişmesini engelleyebilir. Işığın girmesini engellediği için dip tabakada fotosentezin azalmasını ve bununla birlikte oksijenin azalmasına neden olabilir. Öldükleri zaman da ortamda istenmeyen bir kokuya sebep olabiliyorlar” dedi. Bostanlı Sahili'nde yürüyüş yapanlardan Sevgi Mutlu, bu durumu artık olağan karşılamaya başladıklarını belirterek, yetkililerin çözüm bulmasını istedi.

DENİZ MARULU NEDİR?

Deniz marulu genellikle okyanus diplerinde yetişen bir deniz bitkisidir. Deniz yosunları ailesinde yer alır. İnce ve yeşil yapraklardan meydana gelir. Çeşitli tonlarda neredeyse 100’e yakın türü vardır. Deniz marulu bir diğer adı ile “ulva” ortalama 40 cm büyüklüğüne ulaşabilir. İngilizler deniz marulunu ifade etmek için “sea lettuce” kelimelerini kullanırlar.

Deniz marulunu ülkemizde tanıtan isim İbrahim Saraçoğlu olmuştur. Yüksek oranda kafein tüketiminin neden olduğu selülit problemleri için, deniz marulunu önermektedir. Diyet beslenmeleri ve cilt bakımı için kullanılan bu bitkiye son zamanlarda yoğun ilgi gösterilmiştir. Deniz marullarının dünya genelinde %50’si gıda alanında, %40’ı ilaç ve kozmetik sanayisinde kalan %10’u ise de diğer alanlarda kullanılmaktadır.

DENİZ MARULUNUN FAYDALAR NELERDİR?

  • Deniz marulunda yüksek oranda lif bulunduğu için, diyet listelerinde rahatlıkla eklenebilir. Tokluk hissi vereceği için, daha az acıkmanızı sağlar ve vücudun ihtiyaç duyduğu lif kaynağı olabilir.
  • Deniz marulu üzerine yapılan araştırmalar sonucunda, güçlü bir yağ yakıcı besin olduğu ifade edilmiştir. Yağ yakma özelliğinin yanında selülit giderici olması da ayrı bir dikkat çeker. Kozmetik firmaları tarafından üretilen selülit giderici deniz marulu kremi kullananların, selülitli bölgelerinin zamanla iyileştiği ve daha sağlıklı bir görünüm kazandığı belirtilmiştir.
  • Deniz marulu faydaları sadece insan sağlığı için değil, aynı zamanda bitkilerin verimi için de etkilidir. Toprağa sıvı şekilde eklenen deniz marulu, bitkisel gübre olarak kullanılır. Karıştığı topraklara vitamin ve mineral sağladığı için sebze yetiştiriciliği konusunda da ilgi gören bir besindir. Bitkileri böceklerden korur ve çürümelerini önler.
  • Deniz marulunun gübre olarak kullanıldığı topraklarda, çimlenmenin daha hızlı gerçekleştiği bilimsel deneyler sonucunda da kanıtlanmıştır.

 

 

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz