Müsilaj uydu görüntülerinde de kayboldu!

Müsilaj uydu görüntülerinde de kayboldu!
NotHaber

Marmara Denizi Eylem Planı çerçevesinde devam eden temizlik çalışmalarının sonuçları uzaydan da görülmeye başlandı. Uydu görüntülerinde müsilajın tamamen yok olduğu görüldü.

Marmara Denizi’nde yaz başından bu yana doğal bir felaket olarak görülen Müsilaj, eylem planı çerçevesinde temizlik çalışmaları yapılmıştı. Bu çalışmaların sonucunda Marmara Denizi’ndeki müsilajın giderek yok olduğu görüldü. Bu gelişme, uydu görüntüleriyle de gözlemlendi.

MART AYINDAN BU YANA YAKINDAN TAKİP

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uydu Haberleşme ve Uzaktan Algılama Uygulama ve Araştırma Merkezi (UHUZAM), Marmara Denizi'nde ortaya çıkan müsilajın (deniz salyası) temizlendiğini uzaydan da görüntüledi. Mart ayında çekilen uydu görüntüleri ile 13 Temmuz günü çekilen görüntülerle karşılaştırıldı. Görüntülerde, müsilaj temizleme seferberliğinin deniz yüzeyinde başarılı sonuç verdiği belirlendi.

BAZI NOKTALARDA NADİREN GÖRÜNÜYOR

Uydu görüntülerinde, en çok görüldüğü İzmit Körfezi ile çevresi, İstanbul'da Anadolu Yakası'nın kıyıları ve Adalar civarı ile Marmara Denizi'nin Kapıdağ Yarımadası'ndan İzmit Körfezi'ne kadar olan doğu kesiminde müsilajın yok denecek kadar azaldığı ve denizin eski haline döndüğü tespit edildi. Yüksek çözünürlüklü uydu görüntülerinde, müsilaja bazı noktalarda nadiren rastlandığı gözlendi.

UYDU GÖRÜNTÜLERİ TEMİZLİKTE KULLANILDI

İTÜ UHUZAM Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Nebiye Musaoğlu, müsilajı 3 farklı sınıfa ayırdıklarını belirterek, "Uydu görüntülerinden üretilen bu tür sonuçlar müsilajın yüzey temizliğinde nerelerde öncelikli olarak başlanması gerektiği konusunda önemli bir veri kaynağı oluşturur. Uydu görüntüleri

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz