Millet İttifakı'nda parlamenter sistem çalışmaları sürüyor

Millet İttifakı'nda parlamenter sistem çalışmaları sürüyor
NotHaber

CHP ve İYİ Parti arasında parlamenter sisteme dönüş çalışmalarının ilk görüşmeler tamamlandı. İki parti, büyük oranda görüş birliğine varırken bazı bakan atamaları konusunda görüş ayrılıkları yaşandığı öğrenildi.

Erken seçim tartışmaları gündemde yerini korurken Millet İttifakı'ndaki partiler parlamenter sisteme dönüş için çalışmalarını tamamladı. Yapılan çalışmaları birbirleri ile paylaşan CHP ve İYİ Parti, bakan atamaları ve denetleme konuları dışında büyük oranda görüş birliğini sağladı.

İYİ Parti tarafından hazırlanan iyileştirilmiş parlamenter sistem ve CHP'nin hazırladığı güçlendirilmiş parlamenter sistem çalışmaları tamamlandı. Olası bir erken seçim için yapılan alt kademe çalışmalarında yetkileri azaltılmış ve sembolik bir cumhurbaşkanlığı, başbakanlığa tekrar dönüş ve güçlü bir meclis konularında fikir birliğine varıldı.

Millet İttifakı üyelerinin bir diğeri Saadet Partisi ise henüz çekimser kalmayı tercih ediyor.

BAKAN ATAMALARINDA FİKİR AYRILIĞI

CHP ve İYİ Parti'nin henüz uzlaşamadığı konulardan biri, bakan atamalarının yöntemi oldu. Meclis dışından bakan ataması yapılmasına kesinlikle karşı olan İYİ Parti, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaptığı gibi meclis dışından atama yapılmasını istemiyor.

CHP tarafında ise atama konusuna yaklaşım biraz daha farklı. Sınırlı sayıda da olsa gerekli durumlarda meclis dışı isimlerin kabineye eklenmesi gerektiği görüşünü savunan CHP'li kurmaylar ile İYİ Parti'li kurmaylar henüz bir uzlaşma zemininde buluşamadı. Kılıçdaroğlu ve Akşener arasında yapılacak görüşmelerde bu konuda son karar verilmesi bekleniyor.

DENETİM OLMALI AMA NASIL?

İki parti arasındaki bir diğer uzlaşmazlık konusu da kamu kurumlarının denetiminin nasıl yapılacağı hakkında oldu. Kamuda etkin bir denetimin olmadığı konusunda hemfikir olan iki partiden CHP, Devlet Denetleme Kurulu'nun yeniden çalışır hale getirilmesini istiyor. CHP, Cumhurbaşkanlığına bağlı çalışan, yönetim işlerinin hukuka uygun, düzenli ve verimli bir şekilde yürütülmesini ve geliştirilmesini amaçlayan Devlet Denetleme Kurulu'nun meclise bağlı olmasını öneriyor.

İYİ Parti tarafında ise yeni bir denetim mekanizması kurulması fikri öne çıkıyor. Yeni bir denetim akademisi ile kamu kurumlarının da yapısı daha sonra belirlenecek bu akademi tarafından denetlenmesi gerektiği ifade edilirken, bu konuda da nihai karar genel başkanlara bırakıldı.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz