Marmara için "tsunami" raporu!

Marmara için "tsunami" raporu!
NotHaber

TBMM'de kurulan araştırma komisyonunun raporuna göre, Marmara Denizi kıyılarında deprem sonrası oluşabilecek bir 'tsunami'de ilk dalganın 10 dakika içinde kıyıları vurabileceği belirtildi.

TBMM Depreme Karşı Alınabilecek Önlemlerin ve Depremlerin Zararlarının En Aza İndirilmesi için Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Araştırma Komisyonu, 16 Temmuz’da da Meclis Başkanı Mustafa Şentop’a 522 sayfalık bir rapor sundu.  Raporda Türkiye’de deprem sonrasında oluşabilecek 'Tsunami' tehlikesine ayrı bir başlık altında yer verilmesi dikkat çekti.

EN RİSKLİSİ MARMARA

Başlık altında yer alan bilgilere göre tsunamide ilk dalganın hasar vermeyen 'centilmen' ardından gelenlerin 'yıkıcı' olduğu tespitinde bulunulurkenr, “Ülkemiz, Akdeniz, Ege ve Marmara Denizi kıyılarının yoğun kullanımı ve yüksek sismik etkinlik ile birlikte tsunami tehdidine açıktır” denildi.

 Bugüne kadar Türkiye’nin 136 tsunami yaşadığı belirtilen raporda, Marmara’nın tsunami potansiyelinin yüksek olduğunun altı çizildi.

İLK DALGA 10 DAKİKADA KIYIDA

Raporda Marmara Denizi için yapılan modelleme çalışmalarına ait sonuçlara da yer verilirken "İlk tsunami dalgasının deprem oluş zamanından sonraki 10 dakika içinde en yüksek tsunami dalgasının da 60-90 dakika arasında kıyılara varacağını göstermektedir. Adalar başta olmak üzere Doğu Marmara’nın daha yüksek tsunamiye maruz kalacağı öngörülmektedir." ifadeleri dikkat çekti.

TSUNAMİYE KARŞI ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Raporda, olası tsunamiye karşı çözüm önerileri ise şu şekilde sıralandı:

- AFAD başta olmak üzere ilgili tüm birimlerin; kıyı yerleşimleri için tehlike ve risk belirleme, hasar görebilirlik, tahliye planları ve acil eylem planları yapması gerekmektedir

-Bu kapsamda, kıyı yerleşimlerinde tsunamiye karşı yapısal ve yapısal olmayan önlemler belirlenmeli ve uygulanmalı.

- Deniz tabanına sismometreler yerleştirilmeli, bunları sayısı yaygınlaştırılmalı.

- Marmara, Ege ve Akdeniz’de "Tsunami Erken Uyarı Sistemi" kurulmalı.

- Olası tsuamilerde kritik önem taşıyan kıyı tesisleri için hasar görebilirlik ve risk hesapları yapılmalı, bu tesisler için tsunami etki ve zararlarının en aza indirilmesi konusunda tesise özel önlemler planlanmalı.

- Marmara Denizi’ndeki olası tsunami tehlikesi araştırılmalı ve kıyıların tsunami tehlike haritaları hazırlanmalı.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz