Laiklik anayasadan çıkarılmamalı teklifine Ömer Çelik'ten yanıt

Laiklik anayasadan çıkarılmamalı teklifine Ömer Çelik'ten yanıt
NotHaber

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik ‘laiklik anayasadan çıkarılmalı’ teklifiyle başlayan laiklik tartışmalarına “Laiklik prensibinin Anayasa'da korunması gerektiğini düşünüyoruz. Hiçbir şekilde Anayasa’dan çıkarılması gibi AK Parti'nin bir teklifi olamaz” diye yanıt verdi.

Balıkesir’in Edremit ilçesinde, şehrin düşman işgalinden kurtulmasını anlatan bir temsilde, zincirlere vurulmuş çarşaflı bir kadının efeler tarafından kurtarılması sahnelenmişti. Kurtarılan kadın beyazlar içinde ayağa kalkarak seyirciyi selamlıyordu.

RESUL TOSUN: LAİKLİK ANAYASADAN ÇIKARILSIN

Bu temsili eleştiren bir köşe yazısı yazan eski Ak Parti Milletvekili Resul Tosun yazısında ‘İstismarı önlemek için laiklik ilkesi tüm çağdaş ülkelerde olduğu gibi ya anayasadan çıkarılmalı ya da istismarı engelleyecek netlikte tarif edilerek yer almalıdır” ifadelerine yer verdi.

Bunun üzerine CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, “Türkiye'nin kurucu ilkelerinden biri olan laiklik ilkesinde istismara yol açacak bir durum yoktur” diyerek Resul Tosun’a yanıt verdi.  

ÖMER ÇELİK: AK PARTİ LAİKLİK PRENSİBİNİN ANAYASADAN ÇIKARILMASINI İSTEMİYOR

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, bu ifadelerle gündeme gelen laiklik tartışmalarıyla ilgili olarak açıklamalarda bulundu. Partisinin laiklikle ilgili tutumunu belli olduğunu vurgulayan Ömer Çelik “Laiklik prensibinin Anayasa'da korunması gerektiğini düşünüyoruz. Hiçbir şekilde Anayasa’dan çıkarılması gibi AK Parti'nin bir teklifi olamaz. Bu teklife AK Parti'nin olumlu bir şekilde bakması da mümkün değildir” dedi.  

“LAİKLİK GEÇMİŞTE İSTİSMAR EDİLMİŞTİR”

Ömer Çelik, Resul Tosun ve Engin Özkoç'un ifadelerine katılmadıklarını belirterek gerekçesini şu sözlerle dile getirdi: “Bugün laiklik sadece devlet düzenini ilgilendiren bir mesele değil, etrafımızdaki coğrafyaya baktığımızda aynı zamanda toplumsal barışı sağlayan bir mekanizma olarak da son derece kıymetlidir. Burası Resul Bey'in açıklamalarına katılmadığımız taraf. Öbür taraftan Engin Bey'in söylediği, herhangi bir şekilde istismar edilmemiş ifadesi de Türk siyasi tarihi tarafından yalanlanır. Türk siyasi tarihinde maalesef sorun şuydu, laiklik prensibi olmasın diyenler kadar laiklik prensibini bir dayatma, bir ideolojik baskı aracı olarak kullananlar, laiklik prensibini devletin-milletin değerleriyle kavga etmenin örtüsü olarak, aracı olarak kullananlar söz konusuydu.”

“28 ŞUBAT’TA ATATÜRK İSTİSMAR EDİLDİ”

AK Parti'nin iktidara geldiği ilk günden itibaren laiklik prensibini güçlü bir şekilde savunduğunu hatırlatan Çelik, “Laiklik prensibinin korunması ve güçlendirilmesi gerektiğini her zaman vurguladık. Özellikle Anglosakson dünyadaki gibi ideolojiden arındırılmış bir mekanizma olarak ele alınması gerektiğini, bir dayatma ya da bir ideolojik baskı aracına dönüşmemesi gerektiğini ifade ettik. Dolayısıyla Cumhuriyet tarihinde yaşanan pek çok olay ki en önemlilerinden bir tanesi 28 Şubat dönemidir, 28 Şubat'ta bütün o işleri yapanlar laikliği istismar edenler, laikçilik adına bunları yapıyorlardı. Atatürk'ü de istismar ederek yapıyorlardı. Türkiye’nin demokrasi mücadelesi bir bakıma laiklik kavramını yerli yerine oturtma mücadelesidir. AK Parti, laiklik kavramının çağdaş dünyada olduğu gibi korunması gerektiğini, çağdaş dünyada olduğu gibi bir toplumsal barış projesi olarak değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyor” diye konuştu.

“15 TEMMUZ GECESİ LAİKLİK DE KORUNDU”

FETÖ’nün hedef aldığı prensiplerden birinin de demokrasiyle ülke bütünlüğüyle birlikte laiklik olduğunu ifade eden Çelik, “Sapık bir din adamı gelip Türkiye'nin başına geçmek istiyordu ve sapık bir ideolojiyi Türkiye'nin resmi ideolojisi yapmaya çalışıyordu. Üstelik bunu da dini referanslarla desteklemeye çalışıyordu. O gece demokrasi korunduğu gibi, ülkenin bütünlüğü korunduğu gibi Türkiye'nin laik, demokratik, sosyal bir hukuk devleti olma prensibi de korunmuştur. Bu prensip hassasiyetle korunmaya devam edilecektir” şeklinde konuştu.

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz